Rakouský Gmünd zakázal průjezd kamionů. Pomoci by to mělo i Českým Velenicím

23. leden 2020 08:51

Těžká tranzitní doprava už nesmí do rakouského Gmündu. Omezení pro auta s návěsem těžší než 12 tun začalo platit na začátku tohoto roku. A úlevu by mělo přinést i na české straně hranice, konkrétně v Českých Velenicích.

„Tady si stoupněte a můžete počítat, to je jeden za druhým,“ rozčiluje se nad kamiony, které projíždějí přes centrum Českých Velenic, starší žena procházející kaštanovou alejí hned vedle hlavního průtahu městem.

Starosta Českých Velenic Jaromír Slíva a starostka Gmündu Helga Rosenmayer

Stejné je to na druhé straně hranice, v rakouském Gmündu. „Lidem tady už léta kamiony vadí. Bojí se, když dlouhé návěsy jedou v zatáčce, nevytočí ji, musí se vracet. Lidé ve městě jsou průjezdem kamionů velmi postiženi,“ popisuje starostka města Helga Rosenmayer.

I proto začala o omezení kamionové dopravy, která jejím městem jenom projíždí, jednat. „Trvalo to rok a půl. Muselo se to náležitě připravit, spočítat hustotu provozu, splnit podmínky, jednali jsme se spolkovou zemí Dolní Rakousko i starostou Českých Velenic,“ vzpomíná.

Město České Velenice snahu podpořilo. I pro něj to podle starosty Jaromíra Slívy bude přínosné. „Právě kolem toho hlavního tahu se pohybuje hodně pěších, jezdí tady hodně cyklistů, jsou tady i bytové domy, myslím, že tohle prospěje všem,“ komentuje.

Čtěte také

Samy České Velenice nemůžou tranzitní průjezd těžkých nákladních aut omezit. Nedovoluje jim to česká legislativa. „Pokud by se tranzit měl vymístit, musí existovat jiná tranzitní trasa, zpoplatněná,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jiří Klása.

O tom, že zákaz tranzitní dopravy přinese skutečnou úlevu do Českých Velenic, někteří obyvatelé města ale pochybují. „To, že si to Gmünd zakáže, pro nás nic není. Jezdil tranzit přes Halámky, to jezdí furt, tady se vozí dříví na spalovnu, a to je podle mě pořád stejné,“ říká jeden z místních.

Naopak starostka Gmündu je optimistická. „Přímo na náměstí, kam kamiony mohou jen jako dopravní obsluha, jsem za poslední dny neviděla nikoho, kdo by uvízl v zatáčce. Jsou tady ulice, kde očekáváme stoprocentní odlehčení do dopravy,“ dodala.

Spustit audio

Související