Obyvatelé Husince čekají na stavbu obchvatu, městem denně projedou tisíce aut

6. březen 2020 09:10

Zhruba 1,6 miliardy korun bude stát výstavba obchvatu Husince na Prachaticku. Nová silnice má z města odvést tranzitní dopravu. Podle posledního celostátního sčítání v roce 2016 centrem denně kromě osobních aut projede přes tisíc kamionů.

„Je to opravdu hrůza. Než jsem teď přešla silnici u školy, čekala jsem tam strašlivě dlouho. Nejenom, že jezdila osobní auta, ale i taková, kde má člověk strach stát na kraji silnice,“ popisuje Hana Němečková, která žije v Husinci od poloviny 90. let.

Denně obcí projede i velké množství kamionů. „Úplně nejhorší je to dole před mostem, silnice je tam poměrně úzká, a pak zase nahoře pod hřbitovem. Jsem spokojená, že už se s tím konečně bude něco dělat, protože to plánují spoustu let,“ dodává Hana Němečková.

Čtěte také

Výstavbu silničního obchvatu vnímá jako jednoznačnou prioritu i starostka města Ludmila Pánková. „Bezpečnost je samozřejmě velký problém. V Husinci máme devět přechodů pro chodce, které jsou velmi kritické. Doprava je opravdu hustá, nehodovost je tu velká, často dochází k úrazům dětí, cyklistů,“ říká.

Přípravu obchvatu má na starost Alena Frdlíková z krajského odboru investic a veřejných zakázek. Podle ní se do vysoké ceny projektu promítá i potřeba vybudovat šest nových mostů. „Vzhledem k tomu, že se jedná o komplikovanou a složitou stavbu, předpokládané náklady dosahují jedné miliardy 600 milionů. Dá se říct, že se jedná pro kraj o velice náročnou stavbu hlavně z finančního hlediska,“ uvádí.

Právě na penězích bude záviset konkrétní termín výstavby silničního obchvatu Husince. V současné době je vydané platné územní rozhodnutí, teď je na řadě projektová příprava pro stavební povolení.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související