MHD ve Vimperku bude i příští rok zdarma. Zkušební provoz se osvědčil

20. prosinec 2019 08:16

Lidé budou i příští rok jezdit městskou hromadnou dopravou ve Vimperku na Prachaticku zadarmo. Rozhodli o tom zastupitelé na základě půlročního zkušebního provozu.

Nulové jízdné, které radnice zavedla letos v červenci s cílem zvýšit zájem o cestování hromadnou dopravou a vytlačit auta z centra města, se osvědčilo.

MHD pravidelně využívá například pan Jaroslav. „Já jsem velice spokojený, už mám také věk, tak je to pro mě perfektní. Jezdím denně, protože pořád ještě pracuji, MHD mi zastaví před domem na Sojčáku, tam nastoupím a jedu na Homolku, odkud to mám pár metrů do práce,“ popisuje

Spokojený je také pan Karel. „Jednak je to zadarmo a jednak mi vyhovují ty časové rozestupy. Já si kdyžtak seběhnu ráno dolů, devítkou vyvezu nákup na sídliště, případně totéž zopakuji později. Je to dobré také, když jedu třeba za manželkou do nemocnice,“ říká.

Městská hromadná doprava ve Vimperku jezdí zdarma od července letošního roku. Jedním z hlavních cílů je podle starostky Jaroslavy Martanové ulevit přetížené dopravě ve městě.

Čtěte také

„Na samém počátku bylo to, že jsme chtěli nabídnout lidem možnost svézt se do města autobusem, nikoli autem. V našem městě je omezené parkování a přetlak aut ve městě způsobuje někdy i dopravní zácpy, takže jsme chtěli dát lidem alternativu.

Na palubě autobusu cestující vítá řidič Jiří Stuchlý, podle kterého službu využívají lidé napříč všemi generacemi. „Můžu říct, že když se tady začala rozvíjet MHD, bylo to kvitováno s povděkem, zejména mezi starší generací, protože byl skutečně problém dostat se ze sídliště do nemocnice,“ vzpomíná.

Od té doby, co se navíc za městskou hromadnou dopravu neplatí, zájem ještě vzrostl. „Teď už je to využívané tak, že děti školou povinné jsou schopné čekat čtvrt hodiny, aby se dopravily zadarmo,“ dodává Jiří Stuchlý.

Vimperská radnice za bezplatnou městskou hromadnou dopravu v příštím roce zaplatí celkem 678 tisíc korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související