Na třech nových linkách MHD v centru Českých Budějovic jezdí elektrobusy

5. listopad 2018 09:13

Jsou relativně velké a nejsou slyšet – pro chodce mohou nové elektrobusy v centru Českých Budějovic představovat riziko. Jejich řidiči musejí být obezřetnější, než když řídí autobus s hlasitým motorem.

Nové linky českobudějovické městské hromadné dopravy zajíždějí i na frekventovaná místa, jako je náměstí Přemysla Otakara II. nebo parkoviště před nemocnicí.

Jedna z linek má číslo 23. „Je to jediná linka MHD v Českých Budějovicích, která je zdarma. Spojuje záchytné parkoviště v Jírovcově ulici s náměstím Přemysla Otakara II.,“ připomíná mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička.

Novinkami jsou linka číslo 21, která obsluhuje trasu náměstí Přemysla Otakara II. – nádraží – Havlíčkova kolonie, a linka číslo 22, která také jede z náměstí k nádraží, ale pak pokračuje k nemocnici.

Vzniklo i několik úplně nových zastávek. Jedna je například za parkem u hlavní pošty a další u českobudějovické nemocnice. „Ta vznikla přímo před terminálem a vybudovala ji budějovická nemocnice. Myslím si, že bude asi nejvíce obsluhovaná, protože samozřejmě do nemocnice jezdí mnoho obyvatel města i lidí z okolí,“ dodává Viktor Lavička.

Na řízení jedenácti nových elektrobusů se řidiči dopravního podniku zaškolovali několik týdnů. Musí brát zřetel mimo jiné na to, že jízda elektrobusu je poměrně tichá.

„V místech, kde je větší pohyb osob, to může způsobovat problém. My jsme už i řešili s dopravním podnikem situaci před vstupem do nemocnice, kde šoféři opravdu budou muset jet velice opatrně, byť tam jsou přechody,“ upozorňuje náměstek primátora František Konečný. Rozjezd autobusu u zastávky navíc doprovázejí hlasité signály zavírajících se dveří.

Spolu se zavedením nových linek přečísloval dopravní podnik i dvě páteřní linky. Na Rudolfov tak znovu jezdí jednička a na sídliště na druhém břehu Vltavy čtyřka. Informace o změnách najdou lidé na webových stránkách podniku.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související