Od září platí nový tarif předplatného na linkách budějovické MHD

4. září 2018 15:54

Senioři, školáci a pravidelní dárci krve mají levnější jízdné v českobudějovických autobusech a trolejbusech. Školáci od šesti do patnácti let na roční jízdence ušetří více než tisíc korun, bude jim stačit průkazka s fotografií a kupon na 200 korun.

Stejné podmínky platí pro držitele Janského zlaté plakety za 40 bezplatných odběrů krve.

Změnu nejvíc pocítí senioři. I ti, kteří dnes jezdí zdarma a stačí jim mít při sobě občanský průkaz, si budou muset nově zařídit průkazku a koupit desetikorunový kupon.

„My jsme zde přistoupili k tomu, že všichni senioři budou mít tuto průkazku zdarma. Standardně se za průkazku platí 25 korun plus se platí nějaké pouzdro,“ doplňuje mluvčí českobudějovického dopravního podniku Viktor Lavička.

Dvě nové linky a platba kartou ve voze. Budějovická MHD chystá novinky

V nákupu jednotlivého jízdného v plzeňské MHD vedou bankovní karty

Dopravní podnik města České Budějovice letos nakoupí téměř padesát nových vozů. Je to nejvíc v celé jeho historii. V krajském městě zavede i dvě nové linky a několik nových zastávek.

Všichni senioři proto budou muset vážit cestu na prodejní místa dopravního podniku. „Víme také, že ne všichni mají fotografii. Na čtyřech předprodejních místech dopravního podniku, v IGY, Mercury, Novohradské ulici a na sídlišti Šumava, jsme proto zřídili fotografická místa, kde je zdarma vyfotíme,“ říká Viktor Lavička.

Mluvčí dopravního podniku zároveň seniorům vzkazuje, že první dva měsíce budou revizoři tolerantní. Právě proto, že seniorům doposud stačil jenom občanský průkaz, je budou spíš upozorňovat, že nastala změna, a radit, jak si novou průkazku vyřídit.

Město odhaduje výpadek spojený se změnou tarifu na přibližně 20 milionů korun. Jak řekl náměstek primátora František Konečný, zastupitelé už o tom hlasovali při schvalování letošního rozpočtu a znovu o tom budou hlasovat při schvalování rozpočtu na příští rok.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související