Konec autobusové linky v Krajinské byl dramatický. Cestu vozu zablokoval člověk

27. srpen 2018 16:07

Autobusy už do českobudějovické Krajinské ulice nesmí. Linka spojující odstavné parkoviště Jírovcova s centrem Českých Budějovic tak dopoledne dojezdila. Město za ní zatím náhradu nemá.

Autobusy číslo 24 měly centrem krajského města jezdit ještě v pondělí večer. V Krajinské ulici jim ale už dopoledne v cestě bránil Václav Junek, právní zástupce Sdružení majitelů domů, které na město podalo žalobu.

Majitelé domů chtějí, aby Krajinskou ulicí přestaly jezdit autobusy

Krajinská ulice v Českých Budějovicích se původně jmenovala Landstrasse a bydleli zde Němci

Krajský soud zrušil dočasné povolení na provoz autobusů v Krajinské ulici v centru Českých Budějovic. Autobusy tudy ale můžou jezdit dál, protože město má další povolení.

„Využil jsem svého oprávnění a procházel jsem se po pěší zóně. Při té příležitosti jsem samozřejmě vstoupil do dráhy autobusu, který tady už dneska nemá co dělat,“ řekl Junek.

Dva autobusy poté v ulici několik minut stály. Na místo dorazil i náměstek primátora František Konečný, který v komunálních volbách kandiduje za hnutí ANO. „Nemůžete tady nechat stát autobusy“, diskutoval s právníkem Junkem, který se náměstka zeptal, kdo autobusy do ulice neoprávněně pustil. 

Dopravní podnik se nakonec rozhodl provoz sporné linky krátce před polednem ukončit. Městská hromadná doprava tak v historickém jádru města nevydržela ani tři čtvrtě roku. Krajský soud totiž vyhověl žalobě Sdružení majitelů domů, která autobusy v městské památkové rezervaci označila za nezákonné.

„Bereme to jako určité zadostiučinění, nicméně je to jenom jedna bitva a víme, že budou další,“ předpovídá Junek.

Náměstek Konečný se naopak odvolává na posudek vypracovaný ČVUT. „Jednoznačně říká, že tam autobusy patří, že jsou dodrženy všechny normy a že je to ideální řešení pro vytlačení aut z centra města“.

Náhradní variantu město nemá a spolu s dopravním podnikem ji urychleně hledá. Jednou z možností je, že by autobusy mohly v jednom směru jezdit ulicí U Černé věže.

autoři: Matěj Vodička , luh
Spustit audio

Související