Po 60 letech povedou ke kostelu ve Svaté Maří nové schody. Stanou se místní dominantou

1. květen 2020 16:06

Schody uprostřed obce Svatá Maří na Prachaticku už se rozpadaly. Teď tu proto dělníci usazují nové, přivezené až z Německa. Na stavbu žulového schodiště se chodí dívat lidé z vesnice i okolí.

Kované zábradlí připravuje kovář Jan Staněk. „Bude to klasická kovářská práce, probíjená a nýtovaná. Budu na tom pracovat až tři týdny,“ říká.

Samotné schody nechal starosta Pavel Mráz poslat z Německa. „Jsou z litého kamene, žuly. Výměna byla nutná, protože původní betonové schody z 50. let už byly v havarijním stavu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Nové schody by podle kováře měly vydržet opravdu dlouho. „Je to pro další generaci. Tyhle schody tady vydrží minimálně sto let, a když je někdo přeskládá, tak vydrží dalších sto,“ myslí si.

Cenu schodů starosta odhaduje na 500 tisíc korun. „Napřed jsme plánovali schody betonové, ale na zasedání zastupitelstva jsme se domluvili, že je to taková dominanta obce, že by zasloužila krásný kámen. Tak jsme přistoupili na dražší variantu a už teď vidíme, že jsme udělali dobře,“ komentuje.

Schodů je celkem dvanáct a mají tři podesty. Jejich stavba se plánovala několik let a teď je to v obci Svatá Maří velká událost. „Místní se sem chodí koukat, jak nám jde práce od ruky,“ uzavírá starosta.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související