Dlouhé fronty v divadlech a sálech jsou minulostí. Lidé kvůli koronaviru přestali chodit za kulturou

28. říjen 2021 12:21

Návštěvnost divadelních představení a koncertů klesá. Zvláště v menších okresních městech pořadatelé některá představení dokonce ruší. Lidé mají znovu obavy z možného šíření koronaviru a mnohé z nich odrazuje představa, že tráví třeba tři hodiny v uzavřeném prostoru v respirátoru.

Sál zaplněný do posledního místa začíná být vzácností. „Zájem je opravdu tristní. Asi na to má vliv covidová situace, strach z nemoci, nějaká nechuť trávit v divadle dobu s rouškami, nechat se kontrolovat, možná i finance, alternativní zdroje zábavy,“ uvažuje ředitelka prachatického divadla Věra Houšková.

Divadla bez stálého souboru, hlavně v menších městech, přicházejí o letité předplatitele, kteří dřív plnili sály. „Předplatné jsem měla, přišla pandemie, a když se potom ptali, jestli chci svoje místo zachovat, řekla jsem, že ne. Vím, že nikdy není vyprodaný celý sál, takže když se mi něco líbí, koupím jednotlivý lístek,“ říká seniorka Marie Hrachová z Písku.

Čtěte také

Stejně jako ona teď reaguje víc lidí. Změnu chování diváků pozoruje ředitel českobudějovického domu kultury Metropol Petr Holba. „Dřív lidé chodili do předprodeje včas kupovat lístky, aby na ně vůbec zbylo místo. Dneska akce většinou vyprodané nejsou, takže mají dost času, váhají, jestli koupit, také neví, jaká bude situace za pár dní,“ popisuje.

Prachatické městské divadlo kvůli nezájmu diváků představení už dokonce rušilo. „My jsme se rozhodli, že bychom do podzimní nabídky kromě přeložených představení dali možnost vidět něco jiného. Připravili jsme dvě představení, ale bohužel ten zájem byl tak malý, že jsme je zrušili,“ lituje Věra Houšková.

A Divadlo Fráni Šrámka v Písku letos nerozjelo ani školní představení. „Školní akce se v tuto chvíli snažíme směřovat spíše na příští rok, protože situace se opravdu nejistá a nechceme, aby se školáci nechávali mermomocí testovat,“ doplňuje dramaturgyně Lenka Weberová.

Organizátoři se ale nevzdávají a s opatrností začínají plánovat předplatné na jaro příštího roku. Věří, že až se situace zklidní, diváci se do divadel zase vrátí.

Spustit audio

Související