Stále se cítím být Polkou, říká i po mnoha letech v Českých Budějovicích herečka Teresa Schel

5. říjen 2021

Herečka Teresa Branna se letos v červnu provdala a přijala příjmení svého muže Schel. Stále však zůstává členkou činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde působí už od roku 2004.

Teresa Schel má polskou národnost a stále se cítí být Polkou. „Je to tím, že doma mluvíme takovým polským nářečím. Mám polskou základku, polský gympl, vystudovala jsem v Polsku, mám polskou národnost a jsem na to pyšná,“ říká hrdě.

Herectví vystudovala v polské Varšavě. „Zúčastnila jsem se tam festivalu divadelních škol, kde byl jeden chlapec z Českých Budějovic a tak nějak jsme to dali dohromady a oba jsme v Budějovicích dostali angažmá. Bylo to neskutečně zvláštní, stalo se a z Varšavy jsem přelétla Český Těšín a zakotvila v Českých Budějovicích,“ popisuje svou cestu z rodného Polska do současného domova v jihočeské metropoli.

Aktuálně ji diváci mohou vidět například na studiové scéně Na Půdě, kde hraje monodrama Holky a kluci. „Je to těžké, velké, příběh je velmi silný, nebudete se cítit jako v divadle. Hra má 35 stránek textu. Učila jsem se ho s pejskem na procházkách v lese. Buď jsem si ho četla, nebo nahrála a pouštěla do sluchátek. Pes se mi ale často ztratil,“ vypráví.  

O tom, v jakém dalším představení Jihočeského divadla se s ní můžeme potkat, své práci, volném čase, ale třeba i o vztahu se sestrou – jednovaječným dvojčetem – mluvila Teresa Schel v rozhovoru, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související