Inscenace podle románů místních autorů i operu pro nemluvňata uvede v nové sezóně Jihočeské divadlo

26. září 2021

Maraton premiér čeká v nové sezóně návštěvníky Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Všech třináct titulů, které čtyři soubory připravily během loňska a které diváci neměli možnost vidět naživo, uvede premiérově na podzim. A do toho připravuje kompletní nový program, ve kterém nebude chybět Hamlet nebo Mimi opera pro batolata.

Ve zkušebně Jihočeského divadla začínají čtené zkoušky první premiérové inscenace nové sezóny. Bude jí adaptace úspěšného románu Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy. Premiéru bude mít na sklonku října a nebýt léta, herci by se se svými diváky viděli přesně po roce.

„Loni 12. října jsme divadlo museli zavřít a otevřeli jsme vlastně až v letní sezoně na otáčivém hledišti. Tam jsme připravili konečně dvě premiéry, které byly kvůli covidu odložené, měli jsme program, který čítal 86 představení,“ připomíná ředitel divadla Lukáš Průdek.

Diváky teď čeká maraton premiér a s trochou nadsázky by se mohli do divadla nastěhovat. „Teď nastane ve všech repertoárových divadlech takové šílenství, protože musíme odpremiérovat kromě aktuálního programu ještě celý loňský rok,“ říká šéfka činohry Martina Schlegelová.

Čtěte také

Některé nové tituly diváci mohli shlédnout on-line, například balet v režii Petra Zusky Rádio Svobodná Bystrouška nebo příběh z budějovických nevěstinců Café Groll. Ve virtuálním prostoru ale visí jen pět ze třinácti premiér.

„Bude to takový pěkný divadelní maraton, ale já musím říct, že ta sezona za zavřenými dveřmi se nám dost povedla a diváci se mají opravdu na co těšit. Jsme na loňskou sezonu velmi pyšní a na premiéry ze stávající sezony se velmi těšíme, protože si myslíme, že jsme připravili velmi zajímavý mix,“ doplňuje ředitel Lukáš Průdek.

Mezi novinky budou patřit i adaptace románů jihočeských autorů, třeba Jiřího Hájíčka nebo právě Davida Jana Žáka. Příběh o šumavském převaděči Josefu Hasilovi připravuje režisér Lukáš Brutovský. „Já si myslím, že každý, kdo pracuje v divadle, se na diváky těší, protože bez nich to postrádá smysl. Ale určitě mnohem víc než režisérům diváci chybí hercům, protože to je absolutně zásadní věc, kvůli které to mnozí herci dělají,“ komentuje.

Nabitou sezonu Jihočeského divadla představuje kulturní magazín Kavárna. Dále přidá tip na audioknihu Ta přede mnou a recenzi alba Luboše Pospíšila.

Spustit audio

Související