Mluví hlasem Ivana Trojana a odhalí psí pravdu. Příběh o psu Gumpovi Filipa Rožka dostal filmovou podobu

21. září 2021

Filmový Gump už není jen běžec, ale i věrný přítel člověka. Do kinosálů totiž doputoval příběh natočený podle knižního bestselleru Gump – pes, který naučil lidi žít. Jeho autorem je Filip Rožek.

Svého voříška Filip Rožek kdysi pojmenoval opravdu podle Forresta Gumpa, jemuž maminka říkávala, že život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš. A tak se Forrest ani nenadál a rozpoutal květinovou revoluci, vydělal „majlant“ na krabích sádkách a tak nějak náhodou přeběhl Ameriku tam a zpátky.

Filip Rožek se svým psem Gumpem

„Já jsem velký fanoušek Forresta Gumpa,“ říká spisovatel a scénárista Filip Rožek, „vždycky mě bavila energie toho filmu a celého toho příběhu. I já jsem proto hledal pejska, který by byl něčím takto výjimečný.“

A to se podařilo. Psí Gump se také ani nenadál a už má na kontě titulní roli v knize Gump – pes, který naučil lidi žít, Magnesii Literu od čtenářů a nakonec premiéru stejnojmenného snímku v českých kinech.

„Je to příběh o výjimečné psí lásce a o tom, co pejsci mohou člověku přinést do života a co nás mohou naučit. Gump během své cesty potkává hodné i méně hodné lidi a také jiné pejsky. Vše, co s nimi prožívá, jsou jejich skutečné příběhy. A tak se knížka i film skládají vlastně ze dvou rovin – smyšlené, to je ten Gumpův příběh, a reálné, to jsou jednotlivé skutečné události ze života ostatních pejsků a lidí,“ prozrazuje Filip Rožek, autor literární předlohy i scénáře k filmu.

„Lidské postavy se jmenují v Gumpově řeči podle toho, jak mu ti lidé voní: Béďa Kozí bobek, Kristýna Sušenka nebo Káťa Louka,“ vyjmenovává autor. Jeho dcera Natálka si v knize i ve filmu také zahrála, a to samu sebe. „Naty Jahoda je holčička, která chodí do útulku starat se o pejsky a pomáhá jim. Dělá to odmalička a dělá to i ve skutečnosti,“ říká Filip Rožek.

Čtěte také

Kromě Natálie Rožkové diváci ve filmu uvidí řadu českých hereckých hvězd – Bolka Polívku, Evu Holubovou, Janu Plodkovou nebo Richarda Krajča. Hlas Gumpovi propůjčil Ivan Trojan.

Gumpa samotného si zahrálo hned několik psů naráz. „Měli jsme Gumpa štěně, potom dorůstající pejsky, můj autentický Gump si zahrál dospělého psího hrdinu,“ usmívá se Filip Rožek.

Sehnat sobě podobné a velikostně odstupňované filmové představitele Gumpa bylo podle něj snad těžší než obsadit herecké hvězdy. Ty slyšely na jméno a zkušenost režiséra F. A. Brabce, který snímek natočil.

Filip Rožek film produkoval, a tak si mohl podle svých slov pohlídat, aby ve vyznění rodinného filmu zůstala „psí pravda“, kterou do příběhu vložil.

A co je ona psí pravda? A lidský klam? Jak dlouho se Filip Rožek sám aktivně věnuje záchraně opuštěných psů a jak ho to poutá k jihočeskému Táboru? Celý rozhovor si poslechněte online.

Spustit audio

Související