Šestnáctkrát obletěl planetu, ale neuměl si uvařit čaj. Dokument o Stinglovi natočil Steve Lichtag

17. září 2021

Voda, moře a oceány ovládly Hlubokou nad Vltavou. Mezinárodní filmový festival věnovaný vodě tu potrvá do neděle. Jeho prezident Steve Lichtag uspořádal první ročník před osmnácti lety v Ústí nad Labem, ale tam si nenašel svého diváka.

„Pak jsem se potkal s Jindrou Soukalem, současným ředitelem festivalu, sedli jsme si, slovo dalo slovo a Jindra navrhnul, že festival přesuneme na Hlubokou,“ popisuje Steve Lichtag cestu festivalu na jih Čech.

„Není to jen o krásných filmech, je to hlavně o tématech. Je potřeba se vzdělávat, pochopit, jak civilizace postupuje, jak tu planetu ničíme a jak něco zachovat pro budoucí generace,“ říká Steve  Lichtag k poslání festivalu, které vidí především v šíření povědomí o stavu oceánů.

Loni festival navštívilo 12 tisíc lidí. „Začínali jsme na stovkách, teď jsme překonali první desítku tisíc. Doufejme, že to poroste. Jezdí sem i cizinci. Každý rok zveme významné filmaře, kameramany, fotografy, lidi z Jižní Afriky, Austrálie,“ dodává prezident.

Stingl – Malý velký Okima

Steve Lichtag letos představil svůj celovečerní dokument Stingl – Malý velký Okima. Vypráví o cestovateli, objeviteli, spisovateli a především muži, který si splnil svůj dětský sen a stal se indiánským náčelníkem, a to paradoxně v polovině 70. let minulého století.

„Miloslav Stingl si vždy našel cestu, jak vycestovat, obletěl šestnáctkrát naší planetu, objevil několik neznámých indiánských kmenů. Byl velice vtipný a inteligentní, až to hraničilo s genialitou. V pěti letech uměl číst a psát, v šesti napsal svou první knížku, a když mu bylo deset, namaloval si 150 map, takže si vytvořil atlas a naplánoval cestu kolem světa,“ vypráví Steve Lichtag.

„Nakonec Stingl cestu podle tohoto plánu opravdu uskutečnil. Na druhou stranu, byl to velice nepraktický člověk, on si neuměl uvařit čaj nebo namazat chleba máslem. A já jsem to všechno musel dostat do jednoho filmu, na kterém jsem pracoval tři roky,“ doplňuje.

Sám Steve Lichtag podle svých slov miluje Karibik. „Jsou tam křišťálové vody plné ryb, žraloků a všech těch potvor, které miluju. Pak jsem objevil kouzlo Indického oceánu, který je divoký a tajemný, ale pak jsem zjistil, že to tajemno mě baví jenom z pohledu režiséra a tvůrce filmu. Křišťálová voda je čitelná na první dobrou, ale tajemno, krásu, emoci a napětí do toho filmu člověk dostane z vody, která není úplně čistá,“ vysvětluje.

Podrobný program festivalu Voda Moře Oceány najdou zájemci na webu vodamoreoceany.cz. Celý rozhovor s prezidentem Stevem Lichtagem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.