Začínali v maringotce, teď mají speciálně upravená auta. Pojízdný Kinematograf bratří Čadíků promítá už 30 let

25. srpen 2021

Josef Čadík starší založil kdysi s bratrem Pavlem Kinematograf bratří Čadíků. Jejich cesty se v průběhu času rozešly, ale promítací vozy jedou dál. Letos už třicátou sezónu.

„Pomalu se rozhlížím, kdo by po mně to řemeslo přebral,“ říká Josef Čadík. A nápad by tu byl: „Mám syna Pepíka. Pepík už má taky svého Pepíka, a tak se pokračování nabízí.“

Josef Čadík mladší začal s tátou jezdit po štacích už ve třinácti letech. „Nabídl mi, že můžu jít promítat. Buď jsem se mohl někde poflakovat s kamarády, nebo si přivydělat u taťky. Takže jsem se naučil zakládat film, pouštět ho, lepit filmový pás, měnit lampy v projektorech a všechny ty technické věci, které to tehdy obnášelo,“ popisuje.

Počátky byly dřevní: pravá maringotka, dvě promítačky pětatřicítky. K obsluze byli potřeba tři lidé. „Diváci nahlíželi do maringotek a koukali, co je to tam za rámus. A když viděli, jak velké jsou tam přístroje, byli překvapeni. Dnes už promítáme digitálně a do auta nám nikdo neleze,“ směje se Josef Čadík mladší.

Místo maringotky teď brázdí republiku osm speciálně upravených nákladních aut, posádka je dvoučlenná. V autě má lůžka, stoly a vše, co potřebuje k prázdninovému životu i k projekcím.

Čtěte také

„Život v autě není pro každého, i když je zábavný a dobrodružný. Sociální zázemí nám zprostředkovávají obce, tak se kolikrát člověk dostane na stanici městské policie nebo k fotbalistům, aby se mohl osprchovat,“ líčí Josef Čadík mladší s tím, že není nad to dělat něco, co vás baví, podívat se po celé republice a ještě za to být placený.

A co takový život na kolečkách dělá s rodinným životem? „Nejdůležitější předpoklad je dobře se oženit,“ odpovídá Josef Čadík starší, „moje žena říká, ty si v životě děláš, co chceš, a ještě tě to živí. Držíme pohromadě a naše děti to vidí.“

„Je to srdeční záležitost. Budu rád, když za pár let budeme mít těch aut dvacet a ne osm,“ dodává jeho syn.

Kromě toho, že Kinematograf bratří Čadíků baví lidi po celé republice už třicátou sezónu, odvádí také peníze na dobrou věc. Vstupné je dobrovolné a slouží k podpoře konta Bariéry. „Za ta léta jsme vybrali už skoro 17 milionů korun a letos bychom rádi přidali další,“ uzavírá Josef Čadík starší.

Celý rozhovor s otcem a synem Čadíkovými o kinematografu a životě na kolečkách si poslechněte online.

Spustit audio

Související