Všichni rodiče usnuli a svět se stává pro děti nebezpečným. Dan Svátek točil nový film na jihu Čech

26. srpen 2021

Režisér Dan Svátek na sebe upozornil filmem Úsměvy smutných mužů. Dále je podepsán například pod televizní minisérií Stockholmský syndrom nebo snímkem Hodinu nevíš. Teď dokončil film Spící město, pro který si vybral mimo jiné jihočeské lokace.

Natáčelo se v centru Českých Budějovic a krajině České Kanady. Příběh filmu vychází ze stejnojmenné knihy Martina Vopěnky. „Je to o tom, co se stane, když dětem usnou rodiče a ony se musí starat samy o sebe. Ještě je to komplikované tím, že spousta dospělých zůstane vzhůru, usnou jenom všichni rodiče, takže svět se stává pro děti nebezpečným a ony se s tím musí vyrovnat,“ prozrazuje.

Příběh nosil Dan Svátek v hlavě pět let. Původně se mělo začít natáčet až v létě, ale zvláštním způsobem plán urychlila pandemie koronaviru. „Najednou jsme zjistili, že se realita prolíná s naším příběhem, protože jsou také prázdné ulice a zavřené obchody, takže jsme opravdu natočili spící České Budějovice,“ vysvětluje.

Natáčení filmu Spící město v Českých Budějovicích

Na druhou stranu komplikací bylo například to, že filmaři nemohli uspořádat klasický casting pro výběr herců. „To bylo obtížné, zvlášť když je potřeba obsadit hodně dětí. Vybírali jsme herce přes internet a naštěstí jsme ještě před samotným zahájením prací mohli dát děti dokupy, abychom zjistili, jak fungují mezi sebou,“ popisuje Dan Svátek.

Film Spící město je podle něj určen dětským i dospělým divákům, každý si najde svého hrdinu. „Nejsilnější ponaučení, které chceme předat dětským divákům je, že rodiče jsou strašně důležití a že by si měli uvědomovat, co pro ně znamenají a jaké by to bylo bez nich,“ říká.

Čtěte také

Jako režiséra, ale i scenáristu a producenta Dana Svátka fascinují příběhy, které mají reálný základ. Věnuje se postavám, které se dostanou na hranu, ať už třeba zákona nebo závislosti. „Například můj filmový debut Zatracení byl o pašerácích heroinu z Thajska. Zajímá mě, jak se člověk dostane do takové situace, často jsou to souhry náhod a nabídky, jejich negativní důsledky si úplně neuvědomí,“ komentuje.

Kasovním trhákem se stal jeho snímek Úsměvy smutných mužů podle autobiografické knihy Josefa Formánka, který popisuje svůj boj s alkoholismem v léčebně. „On je můj dlouholetý kamarád a dostal se do fáze, kdy nad ním vítězila závislost. Prožíval jsem to s ním a jeho rodinou, a když začal v léčebně psát knihu, měl jsem možnost číst ji v podobě rukopisu. Hned jsem věděl, že chci příběh natočit, i když mě od toho mnozí odrazovali,“ vypráví.

Dan Svátek se podle svých slov vždy snaží, aby si divák udělal názor sám. „Seznámím ho se situací, jak se do ní hrdina dostal, a pak je na každém, jak se s tím vyrovná. Skutečností je inspirován třeba také film o heparinovém vrahovi Hodinu nevíš, nicméně náš příběh je smyšlený. Je tam setkání mladého člověka s krutou realitou, když se nedostal tam, kam chtěl, a začal nenávidět lidi. Ten příběh je nejtemnější, co jsem dělal,“ dodává.

Po dokončení filmu Spící město chystá další snímek podle románu Josefa Formánka, Dvě slova jako klíč. „Příběh se odehrává v různých koutech světa, například i v New Yorku, a nikdo z nás neví, jestli budeme moci vycestovat, takže zatím není jasné, kdy se bude natáčet,“ uzavírá Dan Svátek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.