Před Horečkou sobotní noci skákal při zpěvu přes švihadlo, pro Rockyho se muzikálový herec Jan Kříž naučil boxovat

19. červenec 2021

Jan Kříž vyrostl v Českých Budějovicích v rodině operního pěvce a de facto v Jihočeském divadle. I když ho okolí zrazovalo, na divadelních prknech stejně skončil. Jako scénograf, ale hlavně muzikálový herec a zpěvák.

Dnes je Jan Kříž velmi úspěšný, doma má už dvě ceny Thálie. Jednu získal za svůj výkon v muzikálu Děti ráje, druhou za roli Dannyho v Pomádě.

Postavu, která je ve filmové verzi spojena s Johnem Travoltou, ztvárnil také v Horečce sobotní noci. A byla to dřina. „Pomáda není tak extrémní jako Horečka sobotní noci, je rozvrstvena mezi víc postav, je to kolektivní dílo. Kdežto Horečka je postavená na jednom člověku a režisér Jano Ďurovčík, který je původně choreograf, měl potřebu inscenaci opravdu hodně zatížit na tanec. Ten titul je sám o sobě napsaný fyzicky dost šíleně. A jeho cíl podle mě byl, aby si lidi na konci představení říkali, jak to ten herec přežil,“ směje se Jan Kříž.

Herec Jan Kříž

A jak to tedy přežil? „Když jsem se chystal na Pomádu, tak mi stačilo chodit běhat. Ale když jsem si uvědomil, co mě čeká s Horečkou, udělal jsem si playlist všeho, co tam zpívá Tony, bylo toho bez repetic 35 minut. No, a to jsem si pustil doma, skákal přes švihadlo a celý muzikál jsem u toho přezpíval. Šlo mi o to, abych si cíleně rozhazoval bránici a připravoval se na to, že budu současně zpívat a tančit,“ prozrazuje.

Pro roli Rockyho se Jan Kříž zase musel naučit boxovat a markantně zvětšil svou muskulaturu. „Pětkrát týdně jsem chodil na objemové tréninky a do toho jsem dvakrát týdně bral soukromé hodiny boxu. Mojí ambicí bylo, aby když přijde do hlediště fighter, viděl tu práci, kterou jsem do toho vložil, a že si toho sportu vážím. A civil si bude myslet, že jsem boxoval od dětství,“ říká.

Jana Kříže můžou lidé vidět během léta v jižních Čechách i naživo, 21. července od 20.30 hodin v reálných kulisách zámku Hluboká nad Vltavou a 13. srpna v Třeboni v muzikálu Noc na Karlštejně. Další příležitost budou mít mezi 5. a 8. srpnem na českokrumlovském otáčivém hledišti v Divotvorném hrnci.

Celý rozhovor s muzikálovým hercem a scénografem Janem Křížem si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související