Kuchař Petr Stupka najezdil po Japonsku čtyři tisíce kilometrů, překvapila ho všudypřítomná čistota
Francie, Itálie nebo teď čerstvě Japonsko – vůně a chutě ze všech koutů světa do vysílání Českého rozhlasu České Budějovice už přes dvě dekády přináší kuchař Petr Stupka. Při své cestě po Japonsku ochutnal rozmanité speciality „země vycházejícího slunce“. Nedávno navíc vydal novou kuchařku.
Autor rozhlasového Kuchařského čarování se letos vydal do Japonska, kde najezdil přes čtyři tisíce kilometrů. Překvapila ho třeba všudypřítomná čistota. „Všude, kam se člověk podívá, je opravdu čisto. Já nejsem na pořádek nijak vysazený, ale když jsem po třech týdnech přiletěl zpátky, najednou jsem si všimnul, jak u nás máme zaneřáděné chodníky. Japonci jsou také nesmírně ochotní, není to strojené, je to dáno výchovou,“ vypráví.
V úterý 27. listopadu Petr Stupka v sále Českého rozhlasu České Budějovice pokřtí svou novou kuchařku, která má příznačný název Co mám zase, sakra, vařit!?
Nabízí nejen inspiraci pro každodenní vaření, ale také podrobné návody pro práci s různými surovinami. „Knížka má kroužkovou vazbu, aby se v ní dalo snadno listovat, obracet stránky a hledat inspiraci,“ popisuje.
„Nechtěl jsem dělat kuchařku, kde by byly desítky receptů. Zároveň jsem do ní chtěl vložit co nejvíce svých znalostí o vaření. Takové ty detaily. Třeba to, že když děláte bramborovou kaši, je lepší brambory vymíchat nejprve s máslem a teprve pak ředit mlékem, nebo smetanou,“ doplňuje.
Celý rozhovor s kuchařem Petrem Stupkou si poslechněte online.
Související
-
Špekové knedlíky jsou na táboře zárukou dobrovolného poledního klidu, směje se Petr Stupka
Petra Stupku znáte jako rozhlasového „kuchařského čaroděje“, ale celý život plane i pro táborničení. V České tábornické unii býval náčelníkem, teď plní roli revizora.
-
Co restaurace vydělá, zase do regionu vrátí. Na této filozofii založil podnik kuchař Pavel Drdel
Už pět let po sobě má strakonická restaurace Sůl a řepa Zlatého lva jako jeden z top gastronomických podniků v Česku. Dvakrát také získala Cenu spokojených zákazníků.
-
Holanďané už nevaří, ale novomanželka aspoň ohřeje jídlo ze supermarketu, vypráví Jedlíci na cestách
Videopodcast Jedlíci na cestách mají cestovatelé a gurmáni Jaroslav Bouzek a Tomáš Šapovalov. První z nich putování za krajovou kuchyní dokumentuje, druhý sepisuje recepty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.