Kuchař Petr Stupka najezdil po Japonsku čtyři tisíce kilometrů, překvapila ho všudypřítomná čistota

21. listopad 2024

Francie, Itálie nebo teď čerstvě Japonsko – vůně a chutě ze všech koutů světa do vysílání Českého rozhlasu České Budějovice už přes dvě dekády přináší kuchař Petr Stupka. Při své cestě po Japonsku ochutnal rozmanité speciality „země vycházejícího slunce“. Nedávno navíc vydal novou kuchařku.

Autor rozhlasového Kuchařského čarování se letos vydal do Japonska, kde najezdil přes čtyři tisíce kilometrů. Překvapila ho třeba všudypřítomná čistota. „Všude, kam se člověk podívá, je opravdu čisto. Já nejsem na pořádek nijak vysazený, ale když jsem po třech týdnech přiletěl zpátky, najednou jsem si všimnul, jak u nás máme zaneřáděné chodníky. Japonci jsou také nesmírně ochotní, není to strojené, je to dáno výchovou,“ vypráví.

V úterý 27. listopadu Petr Stupka v sále Českého rozhlasu České Budějovice pokřtí svou novou kuchařku, která má příznačný název Co mám zase, sakra, vařit!?

Co mám zase, sakra, vařit? Nová kniha kulináře Petra Stupky

Nabízí nejen inspiraci pro každodenní vaření, ale také podrobné návody pro práci s různými surovinami. „Knížka má kroužkovou vazbu, aby se v ní dalo snadno listovat, obracet stránky a hledat inspiraci,“ popisuje.

„Nechtěl jsem dělat kuchařku, kde by byly desítky receptů. Zároveň jsem do ní chtěl vložit co nejvíce svých znalostí o vaření. Takové ty detaily. Třeba to, že když děláte bramborovou kaši, je lepší brambory vymíchat nejprve s máslem a teprve pak ředit mlékem, nebo smetanou,“ doplňuje.

Celý rozhovor s kuchařem Petrem Stupkou si poslechněte online.

Spustit audio

Související