Na otáčku můžete cestovat časem a potkat slavného vynálezce a umělce Leonarda da Vinciho

7. červenec 2021

Historickou komedii Da Vinci uvádí Jihočeské divadlo na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Jejími autory jsou dramaturgyně Olga Šubrtová a režisér Petr Zelenka, kteří novou hru napsali přímo pro venkovní scénu.

Inspirovali se osudem geniálního vynálezce a umělce Leonarda da Vinciho. Hlavní postavou inscenace je ale historik umění Silvio, který se díky experimentu propadne do minulosti, právě do Leonardových časů.

„Silvio je specialista na vlámskou malbu 17. století, takže tohle vůbec není jeho období, ale když už se tam dostane, tak si řekne, že by bylo dobré da Vinciho poznat. Postupně se spolu sblíží do té míry, že mu začne s některými obrazy pomáhat,“ prozrazuje Olga Šubrtová.

Když oba autoři přemýšleli o námětu nové hry, měli jasný klíč. „Hlavním důvodem bylo cestování časem a zářivá osobnost Leonarda. Samozřejmě si hrajeme s historickými fakty, ale to období není hlavním důvodem, proč jsme po tom sáhli,“ říká dramaturgyně.

Čtěte také

Historik umění Silvio je ze setkání s Leonardem nadšený, zároveň ale přemýšlí velmi pragmaticky. „On má jasný plán, že si u da Vinciho objedná dosud neexistující plátno,“ poodhaluje zápletku Petr Zelenka.

Hlavní roli Silvia svěřil herci Martinu Pechlátovi, který je na českokrumlovské točně poprvé. „Je to pro mě nový komediální rejstřík, protože střet reality 15. století a současnosti vyžaduje takový hrubší komediální přístup, to je pro mě asi nové,“ komentuje.

Historickou komedii Da Vinci v režii Petra Zelenky bude činohra Jihočeského divadla hrát před otáčivým hledištěm v českokrumlovské zámecké zahradě do konce července.

Reportáž ze zkoušky představení přináší kulturní magazín Kavárna. Dále prozrazuje, že známá sága Sňatky z rozumu dostává audioknižní podobu, připomíná vystoupení souboru BROLN ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice a představuje knihu Žádná chvíle není poslední.

Spustit audio

Související