Minimálně 23 zkoušek předchází každému představení na otáčivém hledišti v Týně nad Vltavou

16. červen 2021 12:23

Před sto lety uvedli ochotníci v Týně nad Vltavou první venkovní představení. A podobně jako letos tehdy doznívala pandemie – lidstvo se vzpamatovávalo ze španělské chřipky. I kvůli covidové pauze se herci z Divadelní společnosti Vltavan na letošní sezonu před otáčivým hledištěm obzvlášť těší.

„Předchozí měsíce živé kultuře nepřály a letošní výročí sta let od doby, kdy se v Týně začalo hrát v přírodních scenériích, se vztahuje k obdobným podmínkám. My máme radost, že budeme moct přivítat diváky, těšíme se na ně. Lidé už si intenzivně zamlouvají lístky,“ říká ředitel Vltavanu Ivan Sýkora.

Koncem června mladí členové divadelního spolku představí před otáčivým hledištěm v Týně nad Vltavou titul Maškaráda. „Pak přijdou na řadu Tři mušketýři, naše premiérové představení Sen svatojánské noci, v srpnu budeme reprízovat titul Saturnin a na konci léta diváci mohou vidět Rusalku nebo Dalskabáty, hříšná ves,“ vyjmenovává Ivan Sýkora.

Čtěte také

Ochotníci už zkoušejí od dubna. „V současné době se před otáčivým hledištěm zkouší až čtyřikrát v týdnu. Abychom předvedli divákům opravdu plnohodnotné představení, nelze ho hrát dříve než za 23 zkoušek. To je taková zkušenost, kdy to představení má už nějakou úroveň,“ prozrazuje ředitel spolku.

Současné otáčivé hlediště čeká po sezóně obnova. Vltavan už ale plánuje stavbu úplně nové scény v parku. Investice vyjde na 20 milionů a korun a ochotníci na ni chtějí sehnat dotaci.

„Tato točna je zhruba 40 let stará. Má už svoje odžito, nicméně je pořád funkční. Práce, které na ní děláme, jsou nutné pro pohodlí diváků a proto, abychom tam mohli hrát. V současné době je ale už platné stavební povolení na úplně nové zařízení,“ dodává Ivan Sýkora, který před točnou odehrál stovky představení.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související