Hudební kluby začínají po vynucené dlouhé pauze opět ožívat. Některé připravily na léto sérii koncertů

9. červen 2021 11:05

Někde bylo skoro rok úplně prázdno, jinde se pustili do rekonstrukce. Jihočeské hudební kluby začínají po covidové pauze opět žít. Doufají, že fanoušci budou lační po živé muzice.

Na dvoře českobudějovického klubu Fabrika už vyrostlo pódium. Série velkých letních koncertů tady startuje ve středu 9. června vystoupením kapely Krucipüsk.

„Uspořádáme dvanáct speciálních koncertů na našem klubovém nádvoří. Je to vlastně úplně poprvé v historii klubu, kdy se dělají akce venku. Budeme tu mít Visací zámek, Monkey Business, Mňágu a Žďorp,“ vyjmenovává produkční Martin Matoušek.

„Jak se všechno chystá na poslední chvíli a do poslední chvíle nejsou úplně jisté restrikce, tak lidé neví a prostě čekají. Nějaké lístky prodané jsou a my doufáme, že se lidé těší na koncerty a že dorazí,“ dodává.

Novým majitelem Fabriky je Lukáš Michal. Na jaře se pustil do velké rekonstrukce vnitřních prostor klubu. „Provozujeme i jiné podniky, které jsme nějakým způsobem drželi při životě, ať našimi vlastními financemi nebo podporou od státu. Na Music klub Fabrika jsme žádnou podporu od státu ale nedostali, protože to vlastně nebylo možné, když jsme klub převzali březnu,“ říká.

Na podzim návštěvníky klubu čeká velká změna. „Celou rekonstrukci děláme tak, aby se v podstatě zachovala Fabrika, jaká byla doteď, ale snažíme se ji udělat funkční. Sál jsme zvětšili,“ popisuje Lukáš Michal.

Čtěte také

Podzimní měsíce ale vyhlíží s obavami. „Všichni říkají, že bude boom, že lidé budu kupovat lístky, ale já si to úplně nemyslím. Myslím si, že to bude pozvolné. Fanoušek neví, jestli si má koupit lístek a jaká budou opatření, protože to mění ze dne na den,“ vysvětluje.

Jen pár koncertů stihl loni na podzim uspořádat nový klub Tempo v českobudějovické Slavii. Ten měl původně kvůli chystané opravě kulturního domu, ve kterém sídlí, fungovat jen 120 dní. Provozovatelé teď mají smlouvu s městem do konce tohoto roku. Většinu programu přesunuli na podzim.

„Uskutečnily se asi jen čtyři akce, byli jsme trochu smutní, protože ten program byl natřískaný. Skoro všechno jsme přesunuli a už se těšíme na kapely. Je to na náš život. Musíme na kapely koukat živě a už ne na internetu,“ komentuje dramaturgyně Adéla Kolářová.

Zavřený zatím zůstává i sousední Music Club Slavia. Jeho provozovatel Jan Friš chystá v červenci Koncert Legend s Michalem Prokopem v letním kině. Program v klubu chce rozjet v říjnu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související