Respirátory už při vstupu na plovárnu nejsou potřeba. Správci rozvolnění přivítali

9. červen 2021 08:20

Pravidla pro vstup na koupaliště a do plaveckých areálů jsou na základě rozhodnutí vlády volnější. Nově stačí pouze prohlášení o absolvování negativního testu na koronavirus a odpadly taky povinné roušky a respirátory.

Právě povinnost prokazovat se testem pouze z certifikovaných laboratoří považovali správci některých plaveckých areálů za nesmysl. Rozvolnění proto přivítali.

„Ten bazén jsme nepřipravovali proto, aby sem chodilo deset lidí. Samozřejmě nějaká opatření pořád platí, ale už to není tak přísné,“ říká ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák v areálu letní plovárny u největšího bazénu.

Ještě do úterka se museli návštěvníci prokazovat negativním testem z certifikované laboratoře. „Jsem přesvědčen, že je to odrazovalo od návštěvy. Koncem minulého týdne byly venkovní teploty kolem 28 stupňů a návštěvnost kolem 100 lidí, přitom běžně je při takovém počasí návštěvnost až sedminásobná,“ připomíná Tomáš Novák.

„Mně třeba nejvíce vadí to, a myslím, že se to hodně projevuje i na návštěvnosti, že musíme jako provozovatelé klienty kontrolovat. V restauracích je každý na svoje riziko, kdežto na nás se přenáší povinnost kontrolovat,“ dodává.

Čtěte také

Na českobudějovickou letní plovárnu chodí například paní Marcela. „Omezení jsem vnímala špatně. Plavat s rouškou, nemožnost se převléknout v šatně nebo rozestupy v bazénu, to mi připadá hrozně hloupé,“ komentuje.

Mírnější pravidla vítá také vedoucí koupaliště ve Větřní na Českokrumlovsku Jiří Kubík. I tento areál zatím od začátku června navštívily pouze desítky lidí. „Řekl bych, že řada lidí má zmatek v tom, co platilo, takže to hodně z nich hrozně přeceňovalo. Teď se nám to projasnilo, tak si myslím, že to lidi využijí,“ uvádí.

Kapacity koupališť ale smí být podle aktuálních pravidel zaplněné zatím stále pouze z poloviny. Například na českobudějovické letní plovárně to znamená maximálně 450 návštěvníků v jeden okamžik.

Spustit audio

Související