Do zoologických zahrad už můžou lidé přijít bez omezení, zájem je velký

1. červen 2021 14:29

Češi můžou po uvolnění vládních opatření navštívit restauraci uvnitř, zaplavat si v krytém bazénu nebo si zajít do sauny. Otevírají se i další provozovny a služby. Limity pro počty návštěvníků padly v zoologických zahradách.

Velký zájem zaznamenává Zoo Tábor. Lidé se tu mohou podívat například na malpy hnědé. „Jsou to opičky z Jižní Ameriky. Máme tady dvě sestry, Páťu a Máťu. Umí dobře šplhat, přidržují se ocasem a mají velice šikovné přední pacičky, umí si oloupat banán nebo rozlousknout oříšek,“ popisuje Eva Krejčová, zástupkyně hlavní ošetřovatelky.

Opičky zaujaly i paní Irenu, která do táborské zoo přijela společně s rodinou z Horšovského Týna u Domažlic. „Viděli jsme úplně všechno a líbí se nám tady to prostředí. Byli jsme dokonce krmit opičky, takže si to užíváme,“ komentovala.

Ošetřovatelé doporučují navštívit zoologickou zahradu v ranních nebo večerních hodinách. Přes poledne totiž mnoho zvířat zalézá a spí.

Čtěte také

Táborská zoo je výjimečná například tím, že tu lidé mohou spatřit fosu madagaskarskou. „Je to velice vzácná šelma, chovají ji pouze dvě zoologické zahrady v republice. Toto zvíře žije pouze na Madagaskaru, nikde jinde se nevyskytuje,“ připomíná Eva Krejčová.

Zoologické zahrady se od tohoto týdne vrací do provozu, který byl běžný před pandemií koronaviru. Venkovní prostory můžou lidé navštívit bez omezení.

A zájem o prohlídky je velký, například táborskou zoo od začátku dubna navštívilo přes 17 tisíc lidí, což je podle ředitele Evžena Korce o 50 procent víc než ve stejném období v minulých letech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související