Na hřbetu mámy, ve vaku, v noře. V Zoo Hluboká mohou lidé spatřit řadu mláďat

21. květen 2021 13:34

Několik desítek mláďat se už  letos narodilo v Zoo Hluboká. Mezi nejnovějšími přírůstky jsou potomci kočkodanů, tamarínů nebo klokanů. Většinu mláďat ale mají ptáci. Někteří z nich můžou být pro návštěvníky dokonce i nebezpeční.

Opatrnost je na místě u voliéry jeřábů popelavých. „Jakmile se vylíhla mláďata, začali oba trochu nalétávat na pletivo a tu rodinku si brání. Proto tu máme cedulku, aby se lidé nepřibližovali, protože jeřáb přes pletivo klove,“ upozorňuje zooložka Markéra Jariabková.

Už v únoru se narodil malý kočkodan husarský. „Kouká, co dělají ostatní členové skupiny, ať už jeho táta, dvě tety nebo starší brácha. Zkoumá pampelišky, kůru, kouká, co se v tom světě děje,“ popisuje zooložka.

Hned u vchodu do zoologické zahrady mohou návštěvníci vidět klokany. „Máme tu dvě mláďata. Jedno už je větší a pomaličku opouští vak, druhé občas vykoukne. Tomu bude ještě nějaký týden trvat, než se pořádně osmělí,“ říká Markéta Jariabková. Z nor už ale začali vylézat malí psouni prérioví.

Nejvíc mláďat mají v Zoo Hluboká každoročně ptáci. „Máme hodně ptačí druhů, tak se dá očekávat, že budeme mít i hodně ptačích mláďat. Už jsou u andulek, papoušků, plameňáků nebo sov,“ dodává zooložka.

Související