Rodina lišek korsak v Zoo Hluboká se rozrostla o tři mláďata, jejich odchov je v republice ojedinělý

29. duben 2020 09:47

Novými přírůstky Zoo Hluboká jsou tři mláďata korsaků. Zahradě se jako jediné v České republice podařil odchov tohoto druhu lišek. Liščata se narodila v březnu a mají se čile k světu. Jejich rodiče Ivan a Nasťa, kteří pocházejí z Litvy, se o ně vzorně starají.

Rodince korsaků hází potravu zooložka Markéta Jariabková. „Oni jsou strašní žrouti, hlavně teď když mají mláďata, se toho snaží nabrat co nejvíc, aby jim to odnesli. Jsou to lišky, takže si část potravy i schovávají,“ popisuje.

Liščata už začala vylézat z boudy a často se schovávají ve vyhrabané noře pod boudou. Pohlaví mláďat zatím ošetřovatelé neznají. „Zjistíme to až při první vakcinaci proti nákazám. Teď si je užíváme jen takhle zdálky, maminka s tatínkem si je úžasně chrání,“ říká Markéta Jariabková.

Liška korsak v Zoo Hluboká

Mláďata se navíc zatím ukazují jen málokdy. „Když vidí přicházet člověka, schovají se pod boudu a velice dlouho tam čekají. Když jsem si chtěla udělat fotku, strávila jsem tady přes hodinu, plížila jsem se z různých stran, rodiče o mě ani nevěděli, ale to štěstí jsem prostě neměla. Postupně se ale ukazují čím dál víc, už krásně vidí, sami se pohybují, začínají přijímat pevnou stravu,“ dodává zooložka.

Zoo Hluboká jako jediná v republice odchovala mláďata této lišky. „Poprvé to bylo už v roce 2014, ale od té doby se nám nedařilo. Pořád jsme přemýšleli, čím by to mohlo být. Měli jsme tu ještě jednu samici, a to byl zřejmě ten problém. Tak jsme ji letos dali do jiné ubikace a povedlo se,“ vypráví Markéta Jariabková.

Návštěvníci uvidí mláďata korsaků ve výběhu ještě na podzim. Potom se přestěhují do jiné zoologické zahrady.

Související