Růžová je barva plameňáků a také boje proti rakovině prsu. V hlubocké zoo se to symbolicky spojilo

19. březen 2020

Zhruba 150 plameňáků růžových žije v Zoo Hluboká. Jeden z nich teď získal adoptivní rodiče. Klientky Mamma Help centra České Budějovice totiž mezi sebou vybraly příspěvek na jeho chov.

Mamma Help centrum sdružuje ženy, které bojují s rakovinou prsu. Výběr zvířete k adopci byl proto podle koordinátorky Ludmily Kubátové logický. „Barva boje proti rakovině prsu je růžová, stejně jako plameňáci,“ vysvětluje.

Zoologická zahrada vítá každého sponzora. „Samozřejmě sponzorské dary nejsou úplně zásadní, náš rozpočet je velký, ale vnímáme to jako důkaz toho, že lidé mají vztah k zvířatům a přírodě,“ komentuje zástupce ředitele Roman Kössl.

Plameňáci pochází z Afriky a jižní Evropy. Část hlubockého hejna ještě svoji domovinu zažila, ale většina už se vylíhla v zoologické zahradě. „Celkem jich máme asi 150. Ten počet je tak velký, že bychom je nebyli schopni rozpoznat, takže každý má na noze kroužek,“ ukazuje Roman Kössl.

Čtěte také

V přírodě se plameňáci živí malými korýši, v zoologických zahradách dostávají speciálně připravené granule. „Jejich chov je poměrně drahá záležitost. V průběhu roku se střídá kvalita těch granulí. V zimě dostávají takovou udržovací dávku a od jara výživnější granule, ve kterých je více karoteniodů, barviva, které se zabudovává do peří a ovlivňuje právě jejich růžovou barvu. V přírodě ho získávají z těch korýšů, a pokud bychom ho my nedodávali, byli by světlí,“ vysvětluje Roman Kössl.

Právě růžová barva je důležitá pro rozmnožování plameňáků. „Podporuje jejich hnízdní chování a výběr jedinců páru. Plameňáci žijí ve velkých hejnech, ale každý pár má na hnízdě pouze jedno vajíčko a vychová jedno mládě za sezónu,“ dodává zástupce ředitele zoo s tím, že plameňáci se mohou dožít až 80 let.

Spustit audio

Související