Puštíci bradatí v Zoo Hluboká mají po devíti letech mláďata

14. červenec 2020 15:41

Zoo Hluboká se raduje z přírůstku v rodině puštíků bradatých. Tyto sovy se totiž podařilo rozmnožit až po devíti letech. Návštěvníci můžou ve voliéře vidět tři mláďata.

Naděje, že by se puštíci bradatí mohli rozmnožit, svitla na přelomu března a dubna. „Samice začala sedat do boudy, tak jsme začali tušit, že tam nejspíš něco má. Nakonec se zhruba po měsíci postupně vyklubala čtyři mláďátka. Dokonce i vylétla, ale protože byly velké deště, tak jedno nejspíš zaplatilo životem, asi promoklo a uhynulo,“ říká ošetřovatelka Monika Tesařová.

Zajímavé podle ní je, že jakmile sovy začnou klást vajíčka, hned na nich sedí a zahřívají je. „Proto se poté mláďata rodí postupně s odstupem několika dnů, takže je každé jinak velké,“ dodává.

Čtěte také

Malým puštíkům teď denně servíruje křečky, myši nebo potkany. Od rodičů je zatím možné mláďata rozeznat. „Jsou to takoví plyšáci, v porovnání s rodiči jsou menší a hubenější, protože jejich peří je zatím prachové, a nemají typickou masku,“ popisuje ošetřovatelka.

Rozmnožení puštíků bradatých je poměrně velkým chovatelským úspěchem. „V naší zoo je to opravdu úspěch, protože se to podařilo po devíti letech. Roli určitě hrálo několik faktorů, jedním z nich je změna prostředí, protože na konci minulého roku jsme dělali přesuny sov, také jsme doplňovali páry,“ připomíná zooložka Markéta Jariabková.

Návštěvníci uvidí mláďata puštíků bradatých ve voliéře v Zoo Hluboká přibližně do podzimu letošního roku.

Spustit audio

Související