První zubr evropský odchovaný v české zoo zamířil do přírodní rezervace

21. květen 2020 10:45

Ještě nedávno byl zubr evropský na pokraji vyhynutí, teď se vrací do české přírody. Do padesátihektarové obory u Rokycan zamířil ze zoologické zahrady v Táboře tříletý samec tohoto největšího suchozemského obratlovce Evropy.

Převozu impozantního sudokopytníka předcházela důkladná příprava. „Připravovali jsme se na to dlouho dopředu s tím, že to jsou samozřejmě neuvěřitelné nervy. Všechno muselo vypadat jako běžný den, běžné krmení, aby zvířata nic nepoznala, jsou skutečně chytrá a jakákoli sebemenší změna by se mohla projevit v jejich chování,“ popsala ošetřovatelka Marie Nezbedová.

Tříletý býk pojmenovaný Tábor čekal na převoz ve velkém dřevěném kontejneru. S transportem táborským kolegům pomáhal tým oddělení výměny zvířat ze zoo v Hradci Králové, který vede Zdeněk Bárta.

„Díky tomu, že máme dobrou techniku i zkušenosti, pomáháme kolegům se všemi zvířaty. Zubry, které tu jsou, jsme sem kdysi navozili my, tohle už jsou jejich potomci,“ připomněl.

Čtěte také

Zoologická zahrada v Táboře se do projektu návratu zubra evropského do volné přírody zapojila před čtyřmi lety. Od té doby se jí podle hlavního zoologa Ondřeje Kotta  podařilo odchovat čtyři mláďata. „Samec Tábor je vůbec prvním zubrem, který ze zoologické zahrady putuje do velkoplošné rezervace,“ uvedl.

„Je to zvíře mohutné, impozantní, na první pohled působí velmi agresivně, možná i nebezpečně, ale je velmi plaché a nemá vůbec žádný zájem se s člověkem potkat. Pokud byste náhodou měli v přírodě možnost zubry pozorovat, budou to velmi krátké epizody, než se zvířata zase ztratí v lese,“ doplnil Ondřej Kott.

Zubr evropský se na počátku 20. století ocitl na pokraji vyhubení. Teď se díky záchrannému programu začíná vracet do přírody. Na zubra z táborské zoo už v rezervaci u Rokycan čekají čtyři samice, s kterými založí nový chov.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související