Táborská zoo po šesti týdnech otevřela, vstupenky je možné koupit jen přes internet

28. duben 2020 10:55

Měsíc a půl nevkročil kvůli koronavirovým opatřením do zoologické zahrady v Táboře nikdo kromě zaměstnanců. V pondělí se znovu otevřela. Návštěvníci si ale musejí koupit vstupenky přes internet v e-shopu zoologické zahrady, přímo u kasy se neprodávají.

Otevření zahrady jednoznačně vítá například paní Magda. „Jsem na rodičovské dovolené a tohle je krásná procházka, je tady hřiště, zvířata. My bydlíme ve vedlejší vsi, takže sem chodíme moc rádi, a v téhle době je to ideální způsob trávení dopoledního času s malým dítětem,“ komentuje.

Mladá maminka zamířila se svou dcerou i k výběhu nejmenších oveček na světě. Podle ošetřovatelky Terezy Šedivé se jim říká bretaňští skřítci. „Je to nejmenší plemeno. Lidé si ho často pořizují kvůli jeho velikosti a tomu, že vypásá zahrady. Pořizují si ho také jako domácího mazlíčka,“ popisuje.

Ovce ouessantské mají právě několik malých jehňat, která se stejně jako další narozená mláďata těší velké pozornosti návštěvníků.

Čtěte také

Lidé ale musí stejně jako personál dodržovat bezpečnostně-hygienické předpisy. „My si uvědomujeme riziko pandemie a možnost přenosu koronaviru, ale považovali jsme za zcela nesmyslné, aby zoologické zahrady měly otevřeno až mezi posledními. Vždyť procházka zahradou je jako procházka v parku,“ říká ředitel zoo Evžen Korec.

Zoo v Táboře otevřela po šestitýdenní pauze. Ekonomická ztráta je podle ředitele poměrně velká. „Přišli jsme minimálně o půl milionu. Letos nebudeme investovat a dokonce jsme museli sáhnout i k tomu, že jsme zrušili dvě pracovní místa ošetřovatelů,“ uvádí.

Další dvě jihočeské zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou a Dvorci u Borovan zatím zůstávají zavřené. Návštěvníky přivítají hned, jak se jim podaří spustit online systém prodeje vstupenek.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související