Město Tábor ve čtyřech různých obdobích ukazuje 3D model historického centra

26. duben 2020 09:42

Odborníci sestavili přesnou 3D podobu historického centra Tábora. Lidé se tak můžou seznámit s podobou města ve čtyřech různých historických etapách. Nejstarší nabízí i prohlídku hradu Kotnov založeného Přemyslem Otakarem II. ve 13. století.

„Řešili jsme s panem profesorem Krajícem z Jihočeské univerzity, jak mohl vypadat táborský hrad ve 13. století, jak mohlo vypadat opevnění města, jak se posléze zdokonalil pevnostní systém v 15. století,“ říká Jiří Šindelář ze spolku Naše historie.

Společně se svými kolegy připravil model centra ve třech historických etapách i současnou přesnou 3D podobu jádra města. „Nejdřív jsme vymodelovali město tak, jak vypadá dnes. Z tohoto modelu jsme pak umazávali všechny mladší prvky,“ nastiňuje.

Nejprve odborníci umazali všechny stavby, takže vznikl model terénu. „To je samo o sobě úžasná záležitost, protože nám ukazuje, jak tady ten ostroh vlastně vypadá, jaká je morfologie krajiny, proč si ji lidé už v těch historických dobách vybrali a proč to také dlouhou dobu bylo považováno za nedobytnou pevnost. Pak jsme na terén začali stavět hradby a jednotlivé pevnostní prvky,“ popisuje Jiří Šindelář.

Čtěte také

Na sestavování modelu města se podílel tým zhruba dvou desítek odborníků. Při práci používali nejmodernější matematické postupy pro analýzu obrazových dat. „Využíváme takzvanou fotogrammetrii, kdy zaměřujeme objekt zájmu na fotografiích, případně na obrazových záznamech z videa. Abychom udrželi co největší přesnost, zároveň využíváme dostupná data z družic i laserové skenovací prostředky,“ vysvětluje Jiří Šindelář.

Spolek Naše historie věnoval model městu Tábor k 600. výročí jeho založení. Virtuální dar převzal starosta Štěpán Pavlík. „Je to velká věc. Samozřejmě jsou v dnešní době důležitější priority, ale vidím v tom určitou pozitivní zprávu, něco pěkného, co si lidé mohou v klidu domova prohlížet a poznat kus historie,“ komentuje.

Zatím si lidé mohou na webu města prohlédnout model současného centra Tábora. Historické 3D podoby uvidí při slavnostním otevření expozice Husitského muzea v Bechyňské bráně, které je ale zatím kvůli pandemii koronaviru odloženo.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související