Do studny v údajném rodišti Jana Žižky v Trocnově se spustili speleologové

11. duben 2019 06:55

Tisíce litrů vody odčerpali ve středu archeologové ze studny v údajném rodišti Jana Žižky v Trocnově na Českobudějovicku. Po téměř sto letech chtěli objekt u Mikšova dvorce v areálu památníku znovu prozkoumat.

Prvním badatelem, který studnu na počátku 20. let minulého století zkoumal, byl borovanský rodák Jan Petřík. Svůj výzkum zahájil na místě údajné studánky Jana Žižky, která se ukázala být roubenou studnou.

„Podle jeho záznamu z roku 1921 by studna měla mít hloubku devět metrů a šířku 175 centimetrů,“ uvedla archeoložka Jihočeského muzea Zuzana Thomová.

„My ale tu studnu nemáme vůbec nijak zdokumentovanou, máme jenom keramiku v depozitáři, ale o nálezových okolnostech, o studni jako takové, nevíme vůbec nic,“ dodala.

 To měl změnit středeční neinvazivní průzkum. Odborníci nad studnou postavili trojnožku s kamerou, druhou kameru měl speleolog František Krejča na helmě.

V Českých Budějovicích našli schránku s ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II.

Odborníci spustili kameru do dutiny v kostele na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Podle dochovaných zpráv jsou zde druhotně uloženy ostatky významné osobnosti českého království 13. století, Jindřicha Libraria

Jedinečný objev se podařil jihočeským archeologům. V zazděné nice v kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích našli ostatky zpovědníka krále Přemysla Otakara II.

„Záznamy nám poslouží jako dokumentace, protože budeme dělat podrobný 3D model objektu a využijeme obrazový materiál ze všech kamer,“ vysvětlil Jiří Šindelář ze spolku Naše historie.

Archeoložka Zuzana Thomová sledovala práci speleologa na obrazovce vedle studny. Ukázalo se, že studna není tak hluboká, a František Krejča také popsal, že charakter kamenného zdiva je po celé délce stejnorodý.

To podle Zuzany Thomové potvrzuje, že studna byla postavena ve 14. století a odpovídá tak stáří vedlejšího Mikšova dvorce. Další poznání může přinést 3D model studny, který spolek Naše historie z natočených videí sestaví.

Spustit audio

Související