Po staletích víme, jak vypadala svatá Zdislava. Podobiznu vytvořili podle zbytků lebky

28. květen 2018 16:00

Po 766 letech se věřící můžou podívat do tváře svaté Zdislavy. Patronka rodiny a českého národa je pochovaná v kostele v Jablonném v Podještědí, kde o víkendu při zdislavské pouti odhalili portrét světice sestavený pomocí nejmodernějších technologií.

Na unikátním projektu společně s otcem Jiřím pracoval také Matěj Šindelář, žák deváté třídy základní školy v Chotovinách. „Já jsem dostal nějakých 300 fotek, které jsem měl za úkol zpracovat,“ popisuje.

Jeho otec Jiří Šindelář se podle svých slov už několik let s kolegy zabývá zaváděním nejmodernějších technologií v archeologii a historii. „Abychom vytvořili reálný, přesný a podrobný model, umíme využívat nedestruktivních metod. Nemusíme svítit na ostatky žádným laserem, dokážeme model vytvořit z jednotlivých fotografií,“ dodává.

Fotografie lebky svaté Zdislavy pořídil bývalý fotograf National Geographic Česko Martin Frouz.

Postup vzniku portrétu

„Je určitě velmi složité se k takovému ostatku dostat, velkou výhodou pro nás je, že Cicero Moraes má za sebou už nějakých deset, možná i více, podobných prací, které realizoval přímo pro Vatikán, a to samozřejmě ty dveře otevírá,“ zmiňuje Jiří Šindelář brazilského profesora grafiky a 3D designu.

Pravděpodobná podoba svaté Zdislavy

Pod jeho rukama za oceánem z 3D modelu, který na počítači z fotografií Martina Frouze vytvořil Matěj Šindelář, začala vznikat podoba světice. „Cicero Moraes vzal tu lebku a potom na ni nanášel měkké tkáně. Tady už máme i body, podle kterých určí, jak opravdu vypadala,“ popisuje další kroky Matěj Šindelář.

Protože neexistují záznamy o tom, jakou měla svatá Zdislava barvu očí nebo vlasů, museli to při modelování jenom odhadovat. „Protože byla Evropanka a jedná se o 13. století, řekli jsme si, že by se k ní spíš hodila modrá barva očí než zelená,“ usmívá se nad prací mezinárodního týmu Matěj.

Podobizna svaté Zdislavy teď bude zdobit oltář v kostele v Jablonném v Podještědí, kde je světice pochovaná.

Portrét je vystaven v bazilice v Jablonném, kde je pohřbena i Zdislava
autor: hoch
Spustit audio

Související