Restaurace čekají na pocovidový restart. Zatím se do nich hosté příliš nehrnou

8. červen 2021 14:56

Už týden můžou lidé sedět i uvnitř restaurací. Návrat hostů ale nastává jen pozvolna. Provozovatelé gastroslužeb tak na pocovidový restart ještě pořád čekají.

Na Žižkově náměstí v Táboře je dvanáct restaurací, barů a kaváren. Přestože je krásné slunečné počasí, většina stolů zůstává ve všední den volných. Provozovatelé doufají, že se do města už brzo vrátí turisté.

„Už jsme tady viděli baťůžkáře a takové ty sympatické seniory. Zahraniční hosté zatím samozřejmě vyhlížejí přes čáru, jestli se sem dostanou, ale čeští turisté a o víkendu rodiny s dětmi tady byli,“ říká šéfkuchař restaurace Goldie Martin Svatek.

Čtěte také

Podle něj je pocovidový restart v restauracích velmi pozvolný. „Začátek týdne byl takový, že jsme pomalu našlapávali, ale víkend byl, jak říkáme my kuchaři, výživný, fakt pěkný. Lidé se prostě těšili a zároveň byli disciplinovaní, počítali s tím, že budou muset chvíli počkat, abychom dodrželi nařízení,“ popisuje.

O pár desítek metrů dál, v restauraci U Zeleného stromu přijímá objednávky provozovatel Pavel Burgstaller. „Místní chodí, ale není to ještě to, co dřív. Ve všedních dnech to začalo pozvolna, hrozně bylo znát, když byl hokej, to jsme neměli pomalu nikoho, ale jinak se to pomalu vrací. Čekáme na turisty, ti zatím nejezdí,“ dodává.

Podobně jako v jiných městech i v Táboře řeší řada restaurací problém s nedostatkem zaměstnanců. Chybí hlavně kuchaři a vyučení číšníci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související