Turisté znovu mohou do jeskyní, i pod zemí ale musí mít respirátor

2. červen 2021 11:58

Po uvolnění protiepidemických opatření se otevřelo všech 14 přístupných jeskyní v republice. I pod zemí ale musí mít lidé respirátor, před vstupem použít dezinfekci na ruce a dodržovat rozestupy.

Návštěvníci opět mohou například do Chýnovské jeskyně na Táborsku. Jako první sem se svou třídou pěšky z Chýnova dorazila učitelka Hana Kášková. „Rozhodli jsme se, že dnes se děti učit nebudou a vyrazíme ven. Vzhledem k tomu, že už jsou možné exkurze a otevřela se jeskyně, tak jsme naplánovali výlet sem,“ popsala.

Malí školáci si oslavu Dne dětí v Chýnovské jeskyni užili. „Já se těším, jestli tam budou nějaký potůčky a také na netopýry,“ řekl jeden z žáků.

Průvodce František Krejča dětem představil krásy Chýnovské jeskyně, která byla jako první v Čechách zpřístupněna už roku 1868.

Školáky čekala i návštěva Purkyňova jezírka, kde je podle vedoucího správy jeskyně Karla Drbala nejhlubší zpřístupněné místo jeskyně. „Jsme tady 51 metrů pod zemí. Objevitelé a majitelé si dlouho mysleli, že toto je skutečně to nejhlubší místo. Až když potápěči v roce 1986 udělali ponor do Homolova jezírka, zjistili, že nejhlubší místo je ještě 45 metrů hluboko,“ uvedl.

Chýnovská jeskyně podle Karla Drbala zaznamenala kvůli koronavirové pauze zhruba pětitisícový propad v návštěvnosti, což se projeví i na výsledku hospodaření.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související