Do Českého Krumlova se začínají vracet turisté. O víkendu si stovky lidí prohlédly věž a muzeum

Více než 300 lidí vystoupalo v sobotu na otevřenou zámeckou věž v Českém Krumlově. Do města na seznamu UNESCO se opět vrací turisté. Na rozdíl od předchozích let je ale většina z České republiky. Říkají, že si po uvolnění opatření jezdí užít Krumlov bez davů asijských turistů.

„Teď jsou tu volné ulice, otevřené zahrádky a prostor. To člověk dříve nezažil, byly tu tisíce turistů, nedalo se projít, takže je to úplně jiný zážitek,“ pochvaloval si Daniel Roháček.

Byl jedním z návštěvníků, kteří vystoupali na zámeckou věž. „Já si myslím, že takový výhled vůbec nemá obdoby. Ten meandr řeky a to historické město jsou prostě tak ojedinělé, nemám vůbec jiné srovnání,“ komentoval.

Až z moravského Kyjova dorazila s manželem a dvěma dětmi Michaela Džuberová. „Chtěli jsme někam na dovolenou a chtěli jsme využít ještě situace, kdy nebude tolik turistů, takže jsme zvolili Český Krumlov, který bývá většinou zaplněný,“ řekla.

Turisté v Českém Krumlově. Po uvolnění opatření se zase začíná zaplňovat zámecký areál

Podle kastelána Pavla Slavka už se do zámeckého areálu začínají po uvolnění opatření vracet turisté. Jen uplynulou sobotu si vstupenku do hradního muzea a na věž koupilo více než 300 návštěvníků.

„Jezdí hlavně naši milí domácí turisté. Už můžete vidět i Asiaty, občas indická rodina, zazní němčina, španělština, angličtina, nicméně z těch šedesáti až sedmdesáti procent jsou to domácí návštěvníci,“ popsal.

V úterý už památkáři otevřou všechny prohlídkové trasy. „Novinky najdou pozorní turisté, doplnili jsme série obrazů, nově zrestaurovali rámy. Celkový charakter expozic zůstává stejný, celkem sedm návštěvních tras. V polovině června pak s velkou radostí otevřeme kovárnu na prvním nádvoří a konírnu na pátém nádvoří,“ dodal Pavel Slavko.

V létě se turisté podívají do muzea zahradnictví a na podzim potom do obnovené barokní mincovny.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související