Před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově se letos hrát bude. Umožnilo to uvolnění vládních opatření

24. květen 2021

Téměř celou letošní sezónu odehrálo Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích za zavřenými dveřmi. S diváky se spojilo jen prostřednictvím streamů nebo záznamů svých premiér. A s nejistotou vyhlíželo i letní sezónu na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Díky uvolnění vládních opatření v oblasti kultury se teď můžou umělci naplno opřít do zkoušek.

Režisér Petr Zelenka právě zkouší na otáčivém hledišti s Jihočeským divadlem svou autorskou hru Da Vinci. Komedie ze středověku měla mít v českokrumlovské zámecké zahradě premiéru už loni, před točnou se ale z důvodu pandemie a oprav nehrálo.

Teď má nejen režisér, ale celý soubor šanci, že jejich práci zase uvidí diváci. „Dává mi to naději, že můžu konečně vykonávat svoji práci. Ono je to strašně frustrující, když zkoušíte divadelní hru a víte, že se nebude hrát. To se skoro nedá zkoušet, protože úplně chybí ta energie,“ říká Petr Zelenka.

Herci zkoušejí v zámeckém parku už od začátku května. Je mezi nimi i Martin Pechlát, který v komedii Da Vinci ztvární hlavní postavu Silvia. Před českokrumlovskou točnou pracuje vůbec poprvé. „První výrazný dojem je zima, zatím nám počasí moc nepřeje, ale jinak mi to tady přijde úžasné a už se moc těším, až tady budou diváci a budeme to moci pro ně zahrát,“ komentuje.

Od 15. června, kdy chce Jihočeské divadlo už naplno hrát v Českém Krumlově, může podle vládního balíčku být na venkovních akcích přes dva tisíce diváků, což třikrát převyšuje kapacitu otáčivého hlediště.

Čtěte také

To je potěšující informace i pro ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka. „Je to pro nás dobrou zprávou, protože pokud bychom byli omezeni na divácké kapacitě, byl by to velký problém vzhledem k tomu, že máme řadu vstupenek přerezervovaných z loňského roku. Teď jsme uvolnili deset a půl tisíce vstupenek do prodeje a počítáme, že to bude na plnou kapacitu, pokud se samozřejmě epidemie nebude zhoršovat,“ uvádí.

Pokladní Marie Vrzalová potvrzuje, že diváci mají o lístky na točnu zájem. „Jsou nadšení, jsou rádi, že se můžou zúčastnit představení a že vůbec máme nějaké vstupenky volné. Ptají se, jak to bude dál, co si mají připravit s sebou a jaké bude počasí, jako každoročně se ptají, jestli bude pršet,“ směje se.

Pokud se tedy dramaticky nezmění počasí a hlavně epidemická situace, je Jihočeské divadlo připraveno hrát před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově až do 12. září.

Reportáž ze zkoušky komedie Da Vinci přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad představuje nejlepší audioknihu loňského roku, kterou se stal román Šikmý kostel Karin Lednické.

Spustit audio

Související