Obří sochy z písku na náplavce v Písku letos připomenou dějinné události i mytologické příběhy

17. květen 2021 08:47

Více než třímetrové sochy z písku tvoří sochaři v Písku. Pro potěchu místních i turistů vznikají originální díla, která mají každý rok jiné téma. Vždycky ale předznamenají začátek nové turistické sezóny.

Na náplavce řeky Otavy nedaleko Kamenného mostu pracuje sochař Josef Faltus. Na místo se vrátil zase po roce. „Začínáme s třiceti tunami písku. Nasypeme ho bagrem do bednění a upěchujeme. Písek musí být mokrý, což se letos daří až extrémně, protože pořád prší. Pak bednění postupně rozebíráme a sochu vyřezáváme odshora dolů,“ popisuje.

Sochaři tak předem mít dost jasnou představu o tom, jak bude socha vypadat. „To je ideální situace, tak by to mělo být. Druhá varianta je, že hromada písku je dostatečně veliká, takže když se člověk splete, tak to udělá jinak,“ směje se Josef Faltus.

Letos se sochaři vrátili k tématu, které zpracovávali už loni, a to 777. výročí města Písek. „Jmenuje se to Písek, město na vodě. Sochy mají na rozdíl od předchozích let záda k řece, zepředu jsou na nich motivy a zezadu jsou písmenka. Když je klidná hladina a svítí sluníčko, písmenka se odráží v řece a je tam napsáno Písek,“ prozrazuje Josef Faltus.

Motivy na předních stranách soch pak podle něj ilustrují daná písmena. Lidé tak budou moci vidět například Královnu Evropu. „Základní motiv je středověká mapa Evropy, skutečně to vychází z rytiny, je to Evropa zpodobněná jako žena,“ vysvětluje sochař.

Pokud se nad Pískem nepřežene opravdu silná průtrž mračen nebo sochy nepoškodí vandalové, vydrží tu objekty většinou až do září.

Spustit audio

Související