Začíná sezóna na otáčivém hledišti. Na úvod nabídne premiéru hry Muž Dvojhvězdy v režii Petra Formana

13. červen 2021

Po dlouhé době se s diváky zase točí otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě. Roční pauzu kvůli pandemii koronaviru využilo Jihočeské divadlo k údržbě a vylepšení konstrukce.

Diváci usednou na nové sedačky a nechají se vtáhnout do světa fantazie. V premiéře uvidí novou hru Muž Dvojhvězdy. Inscenace režiséra Petra Formana vznikla na základě románu Alexandra Grina Zářivý svět.

„Je to o muži, který létá, ale to je jenom takový symbol. Je to o svobodě naší mysli, ducha, fantazie, o tom, že člověk má daleko větší schopnosti, než si myslí, když se nenechá spoutat režimem,“ nastiňuje režisér.

Na scénáři spolupracoval Ivan Arsenjev. Důležité podle něj bylo využít autorův fantazijní svět a přenést ho do zámecké zahrady. „Jednou věcí byla snaha zachovat poetiku Alexandra Grina, která je na tom nejsilnější, a druhou najít pro to divadelní výraz, nějak slova přenést do obrazů a akcí. Velkou inspirací je samozřejmě ten prostor, takže jsme se to snažili vymýšlet tak, aby to sedělo přímo sem,“ popisuje.

Krumlovský zámecký park má svou poetiku, ale zároveň je přísně památkově chráněný. Pro létajícího muže tedy nebylo možné využít třeba vzrostlé stromy. „Muž Dvojhvězdy má tuhle schopnost a my jsme jen přemýšleli, jak to udělat. Nakonec jsme s pomocí kaskadérů vytvořili takové čtyři systémy, díky kterým se tu Muž Dvojhvězdy může vznášet,“ dodává Petr Forman.

Kromě Muže Dvojhvězdy nabídne letos Jihočeské divadlo na otáčivém hledišti v Českém Krumlově dalších pět titulů: činohry Pes baskervilský a Da Vinci v režii Petra Zelenky, muzikál Divotvorný hrnec, balet Šípková Růženka a rodinné představení Ztracený svět.

Reportáž ze zkoušky představení Muž Dvojhvězdy přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad nabízí pár tipů na filmy, které by po koronavirové pauze neměly v kině ujít vaší pozornosti, a představuje knihu M+B+M o Mašínovi, Morávkovi a Balabánovi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.