Koronavirus proměnil kulturní léto v Českém Krumlově. Slavnosti pětilisté růže opět nebudou, přibyly ale nové akce

11. červen 2021 09:17

Koncerty v klášterní zahradě, pokus o rekord v přechodu lana nad centrem nebo čtvrtky pro rodiny v městském parku. Léto v Českém Krumlově bude kvůli pandemii koronaviru úplně jiné. Tradiční Slavnosti pětilisté růže sice nebudou, město na seznamu UNESCO ale pořádá nové akce.

Historický průvod na Slavnostech pětilisté růže patřil před pandemií koronaviru k hlavním událostem sezóny v Českém Krumlově. Kvůli vládním omezením letos stejně jako loni nebude.

Místo červnové historické akce, na kterou jezdilo okolo 25 tisíc lidí, připravili organizátoři Zahradní slavnosti. „Máme tři scény. V městském parku bude rodinná scéna s divadýlky a hry, v klášteře historická scéna na klášterním dvoře a degustace vín v klášterní zahradě a v Jelení zahradě bude hudební program, zahrají hlavně krumlovské oblíbené kapely,“ popisuje hlavní organizátor Zahradních slavností Jan Vozábal.

Návštěvníky čeká během slavností několik omezení. „Chceme, aby to byla klidná akce, ale očekáváme, že na jedné scéně se může potkat tisíc návštěvníků. Samozřejmě je třeba dodržet různá opatření a prokázat, že člověk má test nebo očkování. Proto tam budou kontrolní místa, kde návštěvník předloží doklad a dostane volnou vstupenku,“ říká Jan Vozábal.

Čtěte také

Jedním z vrcholů Zahradních slavností bude 19. června pokus o přechod dvou nejdelších lan v Česku o celkové délce téměř 500 metrů. Návštěvníci budou sledovat slacklinery nad střechami domů v historickém centru.

„To základní spojení je vyhlídka u barokního divadla, věž Hrádek a z Hrádku až do hotelu Růže. Uvidíme deset našich nejlepších slacklinerů, lezců, kteří vystupují v rámci svého slackshow,“ doplňuje místostarosta Krumlova Martin Hák.

Úplnou novinkou letošního krumlovského léta je série letních koncertů v klášterní zahradě. „Děláme akci, která se jmenuje Folk a blues v klášteře. Každou středu vystoupí jedna z oblíbených folkových nebo bluesových kapel, třeba Neřež, Epydemye, Vesna, Isara,“ vyjmenovává Jan Vozábal.

Další novinkou jsou pravidelné čtvrtky v městském parku pro rodiny s dětmi. Organizátoři už také připravují podzimní Svatováclavské slavnosti. Ty by se měly odehrát bez výraznějších omezení.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související