Narůstání cen energií je problémem také pro plovárny a akvaparky. Někde už zvažují zdražení vstupného

9. listopad 2021 07:54

Trápí je nedostatek návštěvníků kvůli koronavirovým omezením, ale i rostoucí ceny elektřiny a tepla. Plovárny a akvaparky zažívají těžké týdny. Někde budou muset v příštím roce zřejmě přikročit ke zdražení vstupného. Jednají o tom třeba už v Českých Budějovicích.

„Samozřejmě vnímáme, že zdražují energie, materiály, opravy, všechny věci, které ovlivňují ekonomiku provozování sportovních zařízení. Když se tohle všechno zdražuje, bude zdražovat i provoz bazénu jako takového,“ potvrzuje Tomáš Novák  ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice.

„Zvažujeme, že se s cenou asi bude muset hýbat. Připravujeme materiál pro radu města, která ho projedná. Uvidíme, jak to dopadne,“ dodává.

V říjnu přišlo do českobudějovického bazénu o deset tisíc plavců méně než před dvěma lety. „To je propad zhruba padesát procent. V tuhle dobu tu bývalo hodně škol, teď nejsou. V posledních týdnech dostáváme informace, že třídy jsou v karanténě a nepřijdou. Rušení pronájmů ze strany škol a školek je celkem významné,“ uvádí Tomáš Novák.

Čtěte také

Podobná situace je také v plaveckém bazénu v Jindřichově Hradci, kam chodí v týdnu o třicet procent méně návštěvníků a o víkendech až o padesát procent. Dopady cen energií na vstupné už tam jsou také jedním z hlavních témat. „Budeme řešit výši vstupného od příštího roku,“ říká Ivo Ježek, ředitel společnosti Služby města Jindřichův Hradec.

Návštěvníci naopak i v době pandemie přibyli Wellnes Hotelu Frymburk, kde je největší akvapark na Lipensku. I tam ale řeší narůstající ceny energií. „Do konce roku nepočítáme s žádným navyšováním. Protože jsme velkoodběratelé, máme blokovanou kapacitu v plynu i dodávkách elektrické energie. Může dojít ke zvýšení vstupu elektriky, to i očekávám. Uvidíme, co dál udělá trh a další zdražování, protože ten dopad bude de facto ve všech komoditách, které se hotelu dotýkají,“ vysvětluje ředitel hotelu Bořivoj Vágner.

Zvyšovat vstupné zatím neplánují ani v Táboře nebo třeboňských lázních. Mají tam totiž nasmlouvanou elektřinu i teplo dopředu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související