Některé restaurace po lockdownu zdraží. Může za to koronavirus i nárůst cen surovin

1. červen 2021 11:50
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy otevření vnitřních prostor restaurací, ilustrační fotografie

Měsíce čekání skončily, Češi si opět můžou sníst oběd nebo večeři přímo ve vnitřních prostorách restaurací. U stolu podle aktuálně platných vládních opatření smí sedět nejvýše čtyři lidé.

Zákazníci teď ale musí počítat s tím, že si v některých podnicích připlatí. S pozvolným návratem k běžnému režimu po koronavirové pauze někteří provozovatelé hlásí zdražení v průměru o deset až dvacet korun za jeden chod v polední nabídce. Kromě vládních restrikcí jako důvod udávají také neustálý růst cen surovin.

„V tuto chvíli máme omezenou kapacitu na 42 míst, upravili jsme stoly tak, aby byly od sebe, u každého jsou jenom čtyři židle. Venku máme dalších až třicet míst, všechno je podle požadavků ministerstva zdravotnictví,“ popisuje Petr Klika, majitel restaurace u slepého ramene Malše v Českých Budějovicích.

Skokové zdražení zatím nechystá, přiznává ale, že ceny v průběhu roku postupně navýšil o 10 až 15 procent. Jeho restaurace vaří ze surovin od lokálních farmářů a podle toho se také sazba za jeden chod v polední nabídce odvíjí.

„Když se podíváme třeba průměrnou cenu poledního menu, tak loni jsme měli nejlevnější položky kolem 100 až 110 korun, teď se to pohybuje mezi 120 a 130 korunami,“ říká Petr Klika.

Naopak majitel Bistra Cobliha v nedaleké Panské ulici Radek Třeštík v nejbližší době chystá zdražit zhruba o zmiňovaných 10 až 15 procent. Kromě růstu cen za suroviny jako důvod uvádí i fakt, že kapacita jeho podniku smí být naplněná zatím stále pouze z padesáti procent.

Čtěte také

Na to podle svých slov musí reagovat i proto, aby udržel zaměstnance. „To je jednoduchá ekonomika, tam není žádný zlý úmysl, že by se někdo chtěl napakovat. Všichni utrpěli neuvěřitelné ztráty, které už nejdou nahradit, a vláda avizovala, že vypíná veškeré programy,“ připomíná.

Poměrně rezervovaně se ke zdražování staví provozovatel restaurace Davidovo Bufík David Bartáček. V tuto chvíli zatím ceny ponechá a vyčká na další vývoj. Jeho situace je ale odlišná, nikoho nezaměstnává a vše si obstarává sám.

Zároveň také odhaduje, že ještě několik následujících týdnů bude jídlo vydávat spíš do krabiček. „Co mám informace z Německa nebo Švýcarska, tak první měsíc budou hospody natřískané, protože lidé mají absťák, chtějí do společnosti, ale myslím, že to brzy pomine a začnou počítat koruny. Budou přemýšlet, jestli na oběd vůbec půjdou, nebo si ho udělají doma,“ dodává.

Provozovatelé kaváren a restaurací mají teď větší náklady také kvůli zajištění dezinfekce pro hosty nebo ochranných prostředků pro personál. V podnicích také zatím není povolena živá hudba nebo tanec.

Spustit audio

Související