Budějovická radnice chce proměnit část Sokolského ostrova. Naráží ale na odpor tisíců lidí, kteří podepsali petici

13. prosinec 2021 11:21

Lodní kontejnery mají na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích nahradit stávající pojízdnou kavárnu. Postavit je chce město už příští rok na jaře. Radnice považuje současné řešení lokality za nevyhovující z několika důvodů.

S tím ale nesouhlasí provozovatelé kavárny a hudebního klubu v lokalitě. Dali proto dohromady internetovou petici, kterou podepsalo přes 2800 lidí.

„Mně se osobně nelíbí, když město přijde a hodí vidle do něčeho, co funguje, co tady lidé nějakým způsobem vybudovali. Město se celou dobu o Sokolský ostrov zajímalo minimálně a najednou řeší věci, které tady fungují,“ říká Lukáš Michal, jeden z dvojice iniciátorů petice za zachování stávající kavárny u lávky přes řeku Malši.

Lukáš Michal v lokalitě provozuje hudební klub a přes léto pořádá koncerty. Vadí mu, že radnice svůj záměr s nikým nekonzultovala a měla by podle něj řešit jiné problémy. „Nefunkční veřejné toalety, které stály nesmyslné peníze, je tu nedostatek košů, chybí kontejnery, je tu málo laviček, celá údržba Sokoláku je zanedbaná,“ upozorňuje.

Vedení města označuje celou situaci za nedorozumění. Podle náměstka primátora Juraje Thomy je hlavním cílem prostor vylepšit a zvětšit kapacitu celé lokality, která se za poslední dva roky ukázala jako zcela nevyhovující.

Čtěte také

„Tady vůbec nejde o to, že by město chtělo zrušit jakýkoli kavárenský provoz. Město chce jenom, aby to Sokoláku mělo nějakou jednotnou fazonu, aby to nějak vypadalo. Zaprvé, nikdo se nechystá omezovat žádné kulturní aktivity, zadruhé, nikdo neříká, že tam nebude kavárna. Město akorát říká, že to má nějak vypadat,“ uvádí.

Kromě řešení prostoru přímo u lávky se mají kompletně proměnit také přilehlé tenisové kurty. Na jejich místě vznikne zpevněná plocha sloužící jako veřejné prostranství. Lodní kontejnery chce město postavit i na druhé straně ostrova, u dětského hřiště.

„V první etapě by od dubna měla začít fungovat ta velká část, to znamená zázemí na místě bývalých tenisových kurtů, které by byly předělány na něco jiného, a v průběhu roku by se k tomu mělo přidávat zázemí pro dětské hřiště,“ dodává Juraj Thoma.

Petice existuje zatím v internetové podobě. Na radnici ji podle vyjádření města zatím nikdo neposlal. Vedení magistrátu se má kvůli celé situaci sejít s provozovatelem stávající kavárny ve středu 15. prosince.

Spustit audio

Související