Šlendrián, komentuje nové parkovací zóny v Budějovicích dopravní expert. Podle radnice je vše v souladu s pravidly

3. prosinec 2021 10:11

V jižní a jihovýchodní části Českých Budějovic platí od tohoto týdne nové parkovací zóny. Doslova pár hodin po zavedení už někteří obyvatelé i dopravní experti upozorňují na jejich nevhodné řešení.

Placené stání v Havlíčkově kolonii, okolí Žižkovy třídy nebo krajské nemocnice má lidem trvale žijícím v těchto lokalitách situaci usnadnit. Na vybraných místech to ale připomíná spíš pravý opak.

„Tady vyznačené parkovací zóny sahají až přes hranici křižovatky, což neodpovídá základnímu pravidlu, které zákon o provozu na pozemních komunikacích uvádí,“ ukazuje koordinátor Besipu pro Jihočeský kraj Václav Kovář na křižovatce ulic L. B. Schneidera a Pabláskova u krajské nemocnice.

Lidé, kteří bydlí v domě na rohu, vyjíždějí ze svého parkoviště přímo na křižovatku, ve výhledu jim ale brání parkující auta. „Jezdí tu sanitky, jsme u nemocnice a je tu poměrně velký pohyb. Ten výhled není správný a poměrně snadno dojde k tomu, že bych mohl vjet do hlavní silnice a nedat přednost v jízdě, což je velice častá příčina dopravní nehody,“ dodává Václav Kovář.

Na místě se podle něj setkávají hned tři chyby – nesprávně namalované pruhy, nesprávné dopravní značení a omezený výhled. „Je to šlendrián, který tady majitel komunikace připustil a ten šlendrián má poměrně dost velký dopad na bezpečnost silničního provozu,“ komentuje.

Čtěte také

Stížnosti se množí na sociálních sítích i od samotných obyvatel. Patří mezi ně třeba Miroslav Konrád z Jungmannovy ulice. Vadí mu, že kvůli autům stojícím v nových zónách má výrazně ztížený vjezd a výjezd ze své garáže. „Je to nepříjemné, zajíždím natřikrát. Vůbec nikdo tady při plánování zón nebyl, aby něco zkonzultoval,“ říká.

Vedení města oponuje tím, že projekt připravoval ateliér s dopravní autorizací a policie i městský odbor dopravy k němu vydaly souhlasné stanovisko. Podle náměstka primátora Petra Holického se navíc k novým zónám mohli lidé vyjádřit při veřejných projednávání.

„Teď je potřeba nechat to chvilku běžet, aby se skutečně ukázaly případné problémy, a pak jsme připraveni dílčí úpravy udělat,“ doplňuje Petr Holický.

Dopravní podnik, který městské zóny placeného stání spravuje, vydal v nových lokalitách už přes 2100 parkovacích oprávnění. Nejrychlejší cesta, jak o ně zažádat, vede přes webové stránky parkovanicb.cz.

Spustit audio

Související