Zaparkovat v Budějovicích bude bez trvalého bydliště zase větší problém. Zóny placeného stání se rozšiřují

9. listopad 2021

V Českých Budějovicích přibydou další modré a bílé zóny regulující parkování. Nově se objevily v jižní části města. Za stání se tam bude platit od 1. prosince. Zatím si o své oprávnění zažádala asi pětina tamních domácností a firem.

„Jsou dvě možnosti, jak si parkovací oprávnění vyřídit. Jedna je elektronicky na stránkách parkovanicb.cz, kde se žadatel zaregistruje a vyřídí si všechno jednoduše online. Druhá možnost je osobně na přepážkových místech dopravního podniku v centru IGY, v Mercury nebo infocentru na radnici,“ vysvětluje Viktor Lavička, manažer marketingu a PR Dopravního podniku města České Budějovice.

O roční parkovací oprávnění mohou zažádat lidé, kteří v placené zóně bydlí, anebo podnikají. „Rezident je ten, kdo má trvalé bydliště v dané oblasti. Abonent pak ten, kdo si kupuje abonentní oprávnění, například firma,“ doplňuje náměstek českobudějovického primátora Petr Holický.

Viktor Lavička z Dopravního podniku města České Budějovice a náměstek primátora Petr Holický

Abonentem se tedy nestává člověk, který do místa jenom dojíždí do práce. „Je potřeba prokázat vztah, čili bývá to právnická osoba, která má v místě sídlo firmy. Svým zaměstnancům může abonentní místa zakoupit ona. Pro takové případy existují i oprávnění přenosná,“ dodává náměstek pro dopravu.

Jestliže někdo bydlí jenom v nájmu, ale nemá v místě trvalé bydliště, bude mít s parkováním v placené zóně problém. „Už v minulých etapách se ukázalo, že v Českých Budějovicích bydlí a městskou infrastrukturu užívá řada lidí, kteří tu nejsou hlášeni. Mají tu jenom přechodné bydliště. Na ty se rezidentura nevztahuje. Řešením je přihlásit se k trvalému pobytu. Město to vítá a směřuje k tomu. Má to pro něj i dopad daňový,“ upřesňuje náměstek Petr Holický.

V registraci k parkování v zónách se párují informace o vztahu k místu s údaji o vztahu k vozidlu. „Je potřeba doložit vztah k místu, to je trvalé bydliště v oblasti, a vztah k vozidlu, například že je člověk zapsán v technickém průkazu jako majitel vozu,“ podotýká Viktor Lavička, který má v dopravním podniku na starosti i aplikaci pro přihlášení do parkovacího systému.

Čtěte také

Registrace podle SPZ platí jak pro osobní vozy, tak pro motorky, které mají parkovací oprávnění zlevněná, ale přihlásit lze i tranzit. „Pro vozidla nad 3,5 tuny je to pak už problém,“ doplňuje.

Rozšíření parkovacích zón v jihočeské metropoli má vyprázdnit širší centrum od aut, která sem denně přijíždějí odjinud, a zvýhodnit místní, kteří tu žijí a platí daně.

Jestliže jsou v rodině například dva vozy, řešení to má. „Jsou-li oba vozy napsány na manžela, bere se v úvahu společné jmění manželů a jeden vůz se přiřadí k muži a druhý k ženě,“ dává Viktor Lavička jeden z častých příkladů, kterými se v systému zabývají. Obě auta tedy mohou být k parkování v modrých zónách oprávněna.

Dalším častým případem je podle něj parkování služebního vozu. „Máte-li jej od zaměstnavatele v držení a donesete o tom potvrzení, prokážete tím svůj vztah k vozidlu i k místu, pak to také lze,“ uvádí. „Těch dokladů, které se vztahují na jednotlivé případy, je celá řada, všechny je najdete na webových stránkách parkovanicb.cz,“ doplňuje.

Celý rozhovor o parkovacích zónách v Českých Budějovicích, které od 1. prosince 2021 platí v další části města, si poslechněte online.

Spustit audio

Související