Až 500 míst má nabídnout první část nadzemního parkoviště u budějovické sportovní haly

18. únor 2020 15:56
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sportovní hala České Budějovice, parkoviště, parkování

Ulehčit dopravě ve městě a zvýšit kapacity pro stání má nadzemní parkoviště u sportovní haly na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili důležitou změnu územního plánu, která umožní posunout záměr blíže ke stavbě. Podle optimistického plánu radnice má být dům hotový do dvou let.

„V tuto chvíli se plán už opravdu rýsuje velmi konkrétně. Dům by měl být v první fázi pro 500 parkujících, měl by být osazen závorovými systémy. Měl by to být čtyřpatrový objekt a v druhé fázi by se mohl rozrůst až na 700 míst pro parkování,“ popisuje náměstek primátora pro dopravu Viktor Lavička.

Radnice chce v projektu jít takzvanou cestou design and built. „To znamená, že se jednomu uchazeči na základě výběrového řízení zadá nejen projekt, ale i samotná realizace, tudíž město nemusí řešit dvě výběrová řízení, ale udělá to v jednom,“ vysvětluje Viktor Lavička.

Stavbě parkovacího domu mělo předcházet vybudování Multifunkčního centra Dlouhá louka určeného především pro sport. Z těchto plánů ale nakonec loni na jaře sešlo.

Nová parkovací budova by měla stát zhruba 200 milionů korun. „Těžko se dneska odhaduje cena, protože v tuto chvíli neznáme zhotovitele, konkrétní projekt ani ceny v tom období, kdy se stavba bude realizovat,“ dodává Viktor Lavička.

Čtěte také

Pro příslušnou změnu územního plánu hlasovalo všech 41 přítomných českobudějovických zastupitelů. Martin Kuba z opoziční ODS by raději zvolil podzemní parkovací plochu, naopak vítá plán na režim design and built. „Myslím, že ho velmi dobře využívají soukromí investoři při výstavbě obchodních center nebo administrativních budov. Odpadá tam takové to hádání, co bylo ve výkazu výměr, vícepráce a podobně,“ říká.

Další odhlasovanou změnou územního plánu naopak zastupitelé definitivně smetli ze stolu projekt takzvaného Rejnoka, který navrhl architekt Jan Kaplický. Ten měl vyrůst na místě bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech.

Podle schválené změny má ale toto území nově sloužit ke stavbě městských bytových domů a volnočasového wellness centra

Spustit audio

Související