Zavádění parkovacích zón v jižní a jihovýchodní části Českých Budějovic komplikují neukáznění řidiči

23. září 2021 12:04

Ulice kolem nemocnice v Českých Budějovicích a dále na jih a jihovýchod města nově pokryjí modré pruhy. Firma začala na pokyn radnice zavádět parkovací zóny, které budou oficiálně platit od 1. ledna 2022.

Práci komplikují neukáznění řidiči. Někteří nerespektují dopravní značky a svá auta parkují v úsecích určených pro vyznačení nových pruhů.

„My po lidech chceme, aby nám na jeden až dva dny vyparkovali, a zjistili jsme, že to totálně ignorují. Značky jsou tady sedm dní předem, přesně podle zákona, všichni o tom vědí, všichni to vidí, ale téměř nikdo nevyparkoval a práce skutečně nelze provádět,“ říká jednatel prováděcí firmy Václav Kaska.

Firma má na starosti zavádění parkovacích zón v takzvané třetí etapě, na Lineckém předměstí v jižní části města. „Lidé nám mnohdy brání v tom vůbec ty modré zóny namalovat. Naši pracovníci se setkali s tím, že jsou dokonce agresivní. Museli jsme přikročit i ke spolupráci s městskou policií a některá auta odtahovat,“ dodává Václav Kaska.

Pracovníci podle něj momentálně zvládnou označit modrými pruhy asi pět ulic denně. „Zvládli bychom jich více, ale máme skutečně velké problémy s těmi parkujícími auty,“ uvádí.

Vedení města předpokládá, že firma všechny nové zóny vyznačí do poloviny listopadu. Podle platného opatření obecné povahy můžou vejít v platnost prakticky ihned. Po zkušenostech z předchozích let bude ale do konce letošního roku platit toleranční doba.

Čtěte také

„Dá se předpokládat, že v průběhu dvou měsíců si celý ten systém sedne. To znamená, že naostro parkovací zóny včetně sankcí pojedou od 1. ledna příštího roku,“ potvrzuje náměstek primátora Petr Holický z hnutí ANO.

Kromě okolí nemocnice se nové zóny týkají také Havlíčkovy kolonie nebo Žižkovy třídy. Názory obyvatel na jejich zavedení se různí.

Například paní Lucie z Heydukovy ulice k nim má neutrální postoj. Vadí jí ale, že je město zavádí ve stejné době, kdy komunikace v okolí jejího bydliště prochází rozsáhlou rekonstrukcí. „Je zavřená. Šumavská, je zavřená L. M. Pařízka a v Heydukově se dá stát jen po jedné straně, tedy není úniku. Jezdíme parkovat až k loděnici, a to je docela nepříjemné. Zvlášť když člověk jede z nákupu s malým dítětem, na blikačky vyhazuje rychle tašky před barák a podobně,“ popisuje.

Žádost o parkovací oprávnění můžou lidé vyřídit osobně i elektronicky. Registrační systém začne fungovat 27. září.

Spustit audio

Související