V další části budějovického Pražského předměstí se mění parkovací režim i směr jízdy v některých ulicích

2. prosinec 2019 06:56

Víc míst pro obyvatele s trvalým bydlištěm má na Pražském předměstí v Českých Budějovicích přinést zavedení parkovacích zón. Ty začínají od prosince platit v další části města, zhruba od Husovy ulice po Strakonickou.

Na předměstí se objevily modré a bílé pruhy a také několik zbrzďovacích retardérů. Kvůli navýšení kapacity pro parkující auta jsou navíc nově některé části ulic průjezdné pouze v jednom směru.

„Myslím, že zavedení jednosměrných ulic nebylo vůbec nutné. Zatím to fungovalo relativně dobře. Sice se občas potkala auta, musela se navzájem pouštět, ale nikdy se mi nestalo, že bychom se zablokovali tak, že bychom nakonec neprojeli,“ říká Vít Ditrich, který bydlí v ulici Puklicova.

Parkovací zóny vítá, ale zavedení jednosměrek do některých úseků kritizuje. „To se mě dotkne velmi, protože dosud jsem jezdil v druhém směru. Teď je doprava svedena ulicí U Trojice, kde jezdí MHD, což je trochu nešťastné, protože když najede autobus do zastávky, tak zablokuje celou dopravu,“ komentuje.

I Eva Veitová z ulice U Tojice si od nových zón slibuje lepší dostupnost parkování pro rezidenty. Sama říká, že všechno chce čas. Na změny směrů jízdy v některých úsecích si ještě nezvykla. „Myslím ale, že postupem času si všichni zvykneme,“ dodává.

Čtěte také

Směr jízdy se změnil v ulicích Neplachova, U Trojice, Čéčova nebo Zachariášova. „Jsou to ale opravdu jenom části těch ulic, které byly nějakým způsobem vyhodnoceny a upraveny tak, aby jednosměrnost pomohla parkovacím místům,“ připomíná náměstek primátora Viktor Lavička.

Někteří obyvatelé si stěžují také na zpomalovací retardéry. Podle Viktora Lavičky to však vychází z legislativy, v této části města je totiž maximální povolená rychlost 30 kilometrů za hodinu. „Retardérů je pouze 27 na ten velký úsek. Právě na základě projednávání s občany jsme je někde nahrazovali například přechody pro chodce,“ doplňuje.

Do systému parkovacích zón se nově zaregistrovalo zhruba 2100 lidí. Nejdůležitější informace najdou lidé na webových stránkách parkovanicb.cz.

Spustit audio

Související