Na budějovickém Pražském předměstí se objevují další modré pruhy, které omezí parkování

25. říjen 2019 10:42

Stavaře s technikou a také silničáře malující pruhy teď často potkáte uvnitř Pražského sídliště v Českých Budějovicích. V části čtvrti blíže k řece Vltavě začnou parkovací zóny platit 1. prosince.

Kromě dopravních značek přibydou parkovací automaty a kvůli bezpečnosti také retardéry. Radnice si od toho slibuje víc parkovacích míst pro lidi, kteří v této lokalitě bydlí.

Nové dopravní značení připravují silničáři například v ulici Puklicova pod obchodním domem Družba. „Kreslí modré a bílé čáry a instalují svislé dopravní značení. Podle smlouvy je tam šedesát dnů na realizaci těchto prací, takže spuštění parkovacích zón je stanoveno k prvnímu prosinci,“ potvrzuje náměstek primátora pro dopravu Viktor Lavička.

Nové parkovací zóny budou v oblasti ohraničené ulicemi Husova, Strakonická a Pražská třída a řekou Vltavou. „Bude tam stejný režim jako v druhé části Pražského předměstí, kde už zóny fungují. Parkování pro lidi s trvalým bydlištěm vyjde na 500 nebo 400 korun ročně podle lokality,“ dodává náměstek.

Čtěte také

V Puklicově ulici trvale žije Vít Ditrich. Současný stav parkování je podle něj neúnosný, takže nové zóny vítá. Má k nim ale i výhrady. „Nejsem úplně zastáncem parkovacích zón tak, jak jsou momentálně vytvořené. Myslím si, že při troše snahy a menších stavebních úpravách by bylo možné vytvořit více parkovacích míst bez toho,  že by se sáhlo na městskou zeleň,“ říká.

Janu Reindlovi z nedaleké ulice Kubatova vadí, že v zónách označených bílou barvou bude moct za jednorázový poplatek dál parkovat každé auto. Obává se, že hlavně při ranní a odpolední špičce před jeho domem nebude dost místa.

„Pokud se stane, že v nějakou hodinu, kdy se vracíme domů, tam ti lidé platit budou a budou tam nějaký čas stát, tak nám to v tu chvíli nepomůže. My místo mít nebudeme a stejně budeme muset objíždět blok a čekat, než se místo uvolní. Uvidíme, jak to bude v reálu fungovat,“ komentuje.

Lidé, kteří mají v této části Pražského předměstí trvalé bydliště, už můžou svá auta registrovat na webových stránkách parkovanicb.cz nebo na pobočce Dopravního podniku v obchodním centru IGY.

Spustit audio

Související