Pro lidi v podnájmu modré parkovací zóny nebudou. Chceme pomoci těm, kdo tu platí daně, říká náměstek

20. únor 2019

V listopadu 2017 spustila českobudějovická radnice provoz nových parkovacích zón v části Pražského předměstí. Náměstek primátora František Konečný tehdy argumentoval zkušenostmi z Prahy, kde údajně došlo k třicetiprocentnímu nárůstu volných míst pro trvale bydlící.

Po více než roce má v ruce vyhodnocení. „Dopadli jsme lépe než Praha. Navýšila se kapacita o 35 procent v denní době a o 15 procent v noční době. Když se dnes podíváte na Pražské předměstí, obyvatelé nemusí objíždět celé bloky a velice pohodlně zaparkují,“ uvádí František Konečný.

Lidem, kteří do Českých Budějovic dojíždějí za prací nebo zábavou, pak mají sloužit záchytná parkoviště s levným stáním a návazností na městskou hromadnou dopravu. „V Jírovcově ulici už tak činíme a máme naplánována další parkoviště u sjezdů z dálnice, které chceme zprovoznit do roku 2022. Je ale také pravda, že se na tohle mělo myslet minulých třicet let, kdy se nic nedělo, tento systém jsme rozjeli teprve před čtyřmi lety,“ doplňuje náměstek.

Budějovice mají nejmodernější systém

Podklady pro českobudějovickou radnici při přípravě parkovacích zón zpracovávala firma M.O.Z. Consult, kde působí Petr Horský. Podle něj problémy s parkováním souvisí s více okolnostmi. „Roli hraje určitá pohodlnost obyvatelstva, zvykli jsme si dojet autem až do cíle cesty. V okolí Českých Budějovic také za posledních několik desetiletí vznikly nové satelity, ale nebylo to doprovázeno rozvojem veřejné dopravy,“ připomíná.

Náměstek českobudějovického primátora pro dopravu František Konečný

Firma projektovala parkovací zóny i v Praze, Olomouci nebo Liberci. Výchozí podmínky byly podle Petra Horského velice podobné. „Ta města se ale liší odvahou jejich vedení pustit se do řešení problematiky parkování. To, co udělaly České Budějovice, je společně s Prahou asi nejmodernější systém, který je na úrovni toho, jak teď parkování řeší města v Evropě,“ doplňuje.

Parkovací zóny fungují v současné době v pravé části Pražského předměstí. Radnice už v letošním roce plánuje rozšíření do lokality od Pražské třídy až po řeku Vltavu.

Návrh parkovacích zón zveřejnilo město na svém webu.

To se dotkne pana Lukáše, který bydlí v Plzeňské ulici. Podle něj zóny situaci naopak zhorší. „Já jsem spočítal, že přijdeme asi o 60 míst, to je snížení v tom místě asi o dvacet procent. Bylo řečeno, že se zónami by se mělo uvolnit deset až patnáct procent, ale to mi pořád vychází, že místa vlastně ubydou. Navíc lidé se tam budou postupně přihlašovat k trvalému pobytu a za pár let se dostaneme do horší situace než teď,“ říká.

Další rozšiřování parkovacích zón v Českých Budějovicích budí emoce

Parkovací zóny na Pražském předměstí v Českých Budějovicích

Modré a bílé parkovací zóny se během příštího roku rozšíří na celé Pražské předměstí v Českých Budějovicích. Od konce roku 2017 už zóny fungují v jedné polovině lokality.

František Konečný reaguje tím, že dnes lidé skutečně parkují na místech, kde by neměli, například v zeleni, v křižovatkách nebo na nástupních místech pro požární techniku. „Tam samozřejmě nemohou být vyhrazená místa v zónách, v tomto smyslu je připomínka pravdivá. Určitě ten výsledek v levé části Pražského předměstí nebude tak vynikající jako v pravé části, ale jsem přesvědčen, že to pomůže trvale bydlícím osobám,“ dodává.

Lidé v diskuzích často poukazují na to, že nárok na zvýhodněné stání v modrých zónách nemají ti, kdo bydlí v nájemních bytech a nejsou přihlášeni k trvalému pobytu. Podle náměstka Františka Konečného je to záměr. „My chceme pomoci lidem, kteří zde mají trvalé bydliště, platí zde daně a poplatky za svoz odpadu,“ zdůrazňuje.

Po zřízení parkovacích zón v pravé části Pražského předměstí skutečně došlo k nárůstu přihlášek k trvalému pobytu v řádu stovek. „Myslím, že je to spravedlivé. Nevidím důvod, proč by měli trvale bydlící občané být znevýhodněni proti těm, kdo tu jsou jen v podnájmu. Kdybychom připustili nájemní smlouvy, systém by pozbyl smyslu a ulice by byly plné jako předtím. Navíc přihlášení k trvalému pobytu s nájemní smlouvou je velice jednoduchý, není nutný ani souhlas vlastníka bytu,“ uzavírá František Konečný.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.