Českobudějovická MHD zřejmě podraží. Cena jednorázové jízdenky má vzrůst z 16 na 20 korun

25. říjen 2021 11:29

Dopravní podnik města České Budějovice chce od začátku roku 2022 zdražit jízdné. Podle návrhu by cena jednorázové hodinové jízdenky stoupla ze současných šestnácti na dvacet korun. Akciová společnost argumentuje hlavně vysokou ztrátou způsobenou covidovým lockdownem v první polovině letošního roku.

Aktuální tarif 16 korun za hodinovou jízdenku ve městě platí od roku 2017. Podle dopravce teď ale přišel čas na změnu. „Cestující se nám po covidu stále nevrátili, dokonce ta čísla nejsou ani na hodnotách z roku 2020. Do toho vstupuje zdražení energií i pohonných hmot, které využíváme k provozu,“ vysvětluje mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Smudková.

Dlouhodobé kupony by mohly zdražit až o 10 procent. Dopravní podnik také navrhuje kategorii seniorů rozdělit do dvou skupin. Ta první ve věku do 75 let by si za jízdné také připlatila.

„U té starší kategorie nad 75 let bychom naopak navrhovali, abychom se vrátili k tomu předchozímu systému, tedy aby si vyzvedli jednu kartičku, která jim bude platit navždy, nebo aby jezdili na občanku,“ dodává Barbora Smudková.

Radnice zdražení považuje za adekvátní. Podle ní bude jízdné v Českých Budějovicích mezi tuzemskými krajskými městy i tak patřit k těm nejnižším.

Čtěte také

Další z navrhovaných změn počítá se sloučením linek 1 a 4, které jezdí prakticky stejnou trasu. „Mělo by to mít dopad i ve finanční oblasti, nicméně ten dopad není tak výrazný, jaký by byl zapotřebí k udržení kvality a komfortu. My víme, že zdražení jízdenky na dvacet korun by přineslo dopravnímu podniku něco přes devět milionů,“ uvádí náměstek primátora pro dopravu Petr Holický z hnutí ANO.

A jak se na zdražení jízdného dívají cestující? Například paní Naďa Hannigerová s ním nemá problém. „Já používám předplatní jízdenku a myslím si, že to zdražení není tak hrozné,“ komentuje.

Naopak paní Romana Procházková ho nepovažuje za správné. „Vzhledem k aktuálním službám městského dopravního podniku je to spíš k naštvání. Vynechávají spoje, nejezdí na čas, autobusy jsou narvané, špinavé,“ říká.

Dopravní podnik má kvůli covidovému lockdownu ztrátu bezmála 20 milionů korun. O zdražení jízdného definitivně rozhodne rada města na pondělním mimořádném zasedání.

Spustit audio

Související