Jezdí stále víc elektrobusů. Dopravci do ekologických vozidel investují stovky milionů

13. srpen 2021 08:25

Autobusy na elektřinu začínají být běžnou součástí městské hromadné dopravy na jihu Čech. Společnosti investují díky evropským dotacím stovky milionů korun do nízkoemisních vozů. Jen českobudějovický dopravní podnik má aktuálně 80 procent vozidel šetrných k životnímu prostředí.

Jsou tiché, klimatizované a navíc šetří životní prostředí. Elektrobusy už se stávají běžnou součástí městské hromadné dopravy na jihu Čech. Například v Českých Budějovicích jich jezdí po centru hned jedenáct.

„Pomáhá to i ke snižování hlučnosti dopravy. Jsou to samozřejmě asi nejtišší vozidla v našem vozovém parku,“ líčí ředitel Dopravního podnik města České Budějovice Slavoj Dolejš.

Společnost díky evropským dotacím investuje do nízkoemisní dopravy v posledních letech stovky milionů korun. „V roce 2018 jsme investovali do bezemisních a nízkoemisních vozidel více než 300 milionů korun. Nakoupili jsme jedenáct trolejbusů, jedenáct elektrobusů a 24 autobusů na stlačený zemní plyn,“ vyjmenovává Slavoj Dolejš.

Dopravní podnik najede každý rok v Českých Budějovicích zhruba šest milionů kilometrů. „Téměř 50 procent těchto kilometrů najedeme bezemisními vozidly, dalších 24 procent připadá na nízkoemisní vozidla,“ doplňuje ředitel.

Místní MHD využívá ročně 27 milionů cestujících. Podle manažera marketingu dopravního podniku Viktora Lavičky jsou kromě šetrnosti k životnímu prostředí nízkoemisní vozy praktické i v hustém městském provozu. „Například bateriový trolejbus může překonávat určité vzdálenosti bez trakčního vedení, což je výhoda třeba v případě nějaké nehody,“ vysvětluje.

Čtěte také

O stále větší ekologizaci veřejné dopravy se snaží díky evropským fondům i společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která provozuje linkové spoje a městskou hromadnou dopravu například v Písku.

Právě v tomto městě uvedla na konci loňského roku do provozu pět elektrobusů. „Město plánuje ještě rozšíření dopravy do turistických míst. Když tam pojede tichý a životu přívětivý elektrický autobus, je to něco podobného, jako když člověk přijede do Švýcarska nebo Rakouska a chce si užít příjemnou dovolenou a dostat se do atraktivních míst,“ myslí si ředitel společnosti Vladimír Homola.

Dále má společnost v provozu po celém kraji 30 vozů na stlačený zemní plyn. „Používáme to na linkové i městské dopravě. Zjednodušeně řečeno, na dvoře si vytáhnete trubku, nejezdí tam cisterny a kromě toho, že sami šetříte životní prostředí, ani nepotřebujete přetížené náklaďáky, které zaváží naftu,“ připomíná Vladimír Homola.

V nejbližší době plánuje společnost ČSAD Autobusy České Budějovice elektrifikaci městské hromadné dopravy v Českém Krumlově.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související