Sdílené elektrokoloběžky musí z českobudějovických ulic zmizet. Firma nemá potřebná povolení

10. srpen 2021 06:07

Takzvané sdílené elektrokoloběžky fungují v Českých Budějovicích teprve týden. Provozovatel služby je ale podle radnice do ulic umístil neoprávněně. Vedení města proto firmu Lime vyzvalo k jejich odstranění.

„Elektrokoloběžky zde byly v podstatě umístěny načerno. Z našeho pohledu se jedná o nepovolený zábor veřejného prostranství, a to pochopitelně odporuje platné legislativě,“ říká českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Radnice byla podle něj umístěním sdílených elektrokoloběžek zaskočená. Zastupitelé ani radní v minulosti nic podobného neprojednávali.

Pro zprovoznění takové služby je nutné vyjádření příslušných odborů magistrátu. „Musí se vytipovat místa, kde by koloběžky mohly stát, a ta místa musí být posouzena z hlediska bezpečnosti a tak dále,“ připomíná primátor.

Sdílená elektrokoloběžka v Českých Budějovicích

Na dotaz, jaká povolení firma pro umístění elektrokoloběžek má, manažer společnosti Lime Václav Petr neodpověděl. Českému rozhlasu pouze zaslal stručné písemné vyjádření, v jehož závěru uvedl: „Před spuštěním služby se vždy s městem snažíme najít dohodu a v dalších dnech proběhnou další jednání o tom, jakým způsobem nastavit službu, aby vyhovovala obyvatelům, vedení města, ale i uživatelům sdílené elektrické mikromobility.“

Na sociálních sítích se mezitím objevily fotografie elektrokoloběžky utopené v Mlýnské stoce nebo několika dalších zařízení zaparkovaných nešikovně uprostřed ulic.

S provozem elektrokoloběžek ve městě je spojeno několik rizik, hlavně proto, že jsou rychlým a zároveň velmi tichým dopravním prostředkem. „Představte si, že jdete po chodníku a za vámi se náhle objeví jedoucí elektrokoloběžka, o které ani nevíte. Stačí pouhý úkrok stranou a může dojít k vážné kolizi,“ varuje mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková.

Podle primátora Jiřího Svobody se s podobným záměrem na město před několika měsíci obrátila také jiná společnost. Už tehdy to radní zamítli. Pokud současný provozovatel výzvu neuposlechne v zákonem stanovené lhůtě, začne radnice elektrokoloběžky z ulic odstraňovat sama.

Spustit audio

Související